У мережі пoказали забoрoнені фoтo прo реальне життя в СРСР (ФОТО)

У мережі з’явилася добірка документальних знімків звичайного радянського життя, які, в самому СРСР були заборонені до оприлюднення для громадськості.

Цікаві кадри, які раніше ніде широко не публікувались, зроблені фотографами Володимиром Воробйовим і Володимиром Соколаєвим. Про це на LiveJournal розповів білоруський блогер Максим Мирович (щоб переглянути, доскрольте до кінця сторінки).

За його словами, обидва вони працювали звичайними радянськими фотографами, що знімають передовиків виробництва і роботу роторної жатки для місцевої преси. Водночас від часу знімали «для себе» – і життя, зображене на цих знімках, разюче відрізнялося від того, що публікувала радянська преса.

«Зрозуміло, більшість цих знімків в СРСР були заборонені – їх не можна було ніде опублікувати, а сам факт фотографування подібних сюжетів міг зацікавити міліцію або спецслужби. Надалі фотографа могли позбавити роботи за «очорнення радянської дійсності» – хоча він лише знімав все, що бачив навколо», – пише Мирович.

«Електрослюсар на коксовій батареї», 1980 рік

«На знімку зображений майстер, який прийшов у цех КМК, щоб полагодити цехові годинники, але у коксової батареї місцями виділяється газ, від якого людина п’яніє. Сп’янілий майстер вийшов на повітря, щоб прийти до тями – і тут його зняв фотограф», – розповів блогер.

«Пологовий будинок. Кефір після пологів», 1981 рік

«У цьому знімку «прекрасно» все – і жінка, яка змушена після пологів лежати на каталці в коридорі, і кефір – який в СРСР вважався чимось там «лікарським» через брак чогось кращого», – поділився Мирович.

«Обід бригади на свинофермі», 1981 рік

«Пляшки з якимось пивом або напоєм, хліб та сіль, і більше нічого», – пише блогер.

«Свято Масляної у шахтарів», 1984 рік

«Знімок добре передає атмосферу «добровільно-примусових» совкових свят. У пропагандистських фільмах на таких заходах завжди світило сонце і всі відвідувачі посміхалися сліпучими посмішками – а у житті все часто виглядало якось так», – розповів Мирович.

Джерело

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

У мережі пoказали забoрoнені фoтo прo реальне життя в СРСР (ФОТО)