Ось тепер “бункерному” точно кінець! Саудити за добу повністю обнулили канали поставки нафти із РФ: розпочался гаряча фаза

Саудівська Аравія різко збільшила постачання нафти на світовий ринок після візиту до Королівства господаря Білого дому Джо Байдена.

Спроби президента США Джо Байдена зменшити доходи Росії від продажу нафти за рахунок зниження ціни на “чорне золото” на світовому ринку, зокрема недавній візит до Саудівської Аравії, починають давати перші плоди. Після близькосхідного турне господаря Білого дому Ер-Ріяд різко наростив постачання, пише Bloomberg .

Минулого місяця Saudi Aramсо вилила на світовий ринок рекордний за два роки обсяг нафти. Йдеться про 7,5 млн барелів на день, що на 14% більше у порівнянні з червневим експортом . Більше саудити продавали лише навесні 2020 року, коли влада Королівства вирішила покарати Кремль за спробу вийти з угоди ОПЕК+.

Нафта з Саудівської Аравії потекла основні для Росії ринки. Так, липневі поставки саудівської нафти до Китаю майже дворазово перевершили російські, досягнувши 1,65 млн барелів на добу . В Індію саудити продавали 1 млн барелів на день .

Водночас Saudi Aramсо направила додаткові обсяги сировини на європейський ринок, замінюючи російські поставки, що потрапили до шостого пакету санкцій ЄС щодо Москви: трубопроводом SuMed прокачувалося 1,2 млн барелів на день . Це на 90% більше, ніж до повномасштабної війни Росії проти України .

Ще задовго до візиту Байдена до Саудівської Аравії, у травні поточного року, у Королівстві таємно побували чиновники американської адміністрації, переконували королівську родину у необхідності збільшити видобуток нафти. Мета – знизити вартість бензину в Штатах і допомогти західній спільноті запровадити більші обмежувальні заходи щодо Москви.

Ось тепер “бункерному” точно кінець! Саудити за добу повністю обнулили канали поставки нафти із РФ: розпочался гаряча фаза