Лікувати буде нікому? Польща дає зелене світло українським лікарям

В рамках внесення змін до закону про боротьбу з COVID-19 польський Сейм запропонував рішення про спрощену процедуру прийому на роботу лікарів-фахівців, які отримали професійну кваліфікацію за межами ЄС.

На даний момент ці законодавчі зміни знаходяться в Сеймі на фінальній стадії прийняття і далі їх чекає підпис Президента. Таким чином Польща хоче заповнити дефіцит лікарів за рахунок медиків з України та Білорусі. Про це повідомляє Аналітичний центр компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal.

У законопроекті зазначено, що українські медики зможуть працювати в Польщі після виконання ряду умов: знання польської мови, наявності трирічного досвіду роботи, диплома лікаря, завіреного консулом Польщі і пройденого в Польщі кваліфікаційного навчання та ін. В цьому випадку польські лікарні зможуть брати на роботу лікарів на термін до 5 років. Перший рік українські медики працюватимуть під контролем польських колег.

«Зараз в Польщі процедура підтвердження кваліфікації та працевлаштування медиків дуже складна і забюрократизована, що займає часто півтора року і більше. Через це тільки кілька десятків лікарів в рік отримують можливість працювати за професією.

Ми готові працевлаштовувати медиків з України та допомагати їм в адаптації в Польщі: координувати їх приїзд з України, шукати житло і допомагати в оформленні документів.

І бачимо зацікавленість з боку і українськихі білоруських лікарів. Але поки що зараз ми спостерігаємо ситуацію, коли українські лікарі і медперсонал вже працюють в Польщі, але часто не по професії. Або їдуть в найпопулярніші для українських медиків напрямки — Чехію і Словаччину, де процедури підтвердження їх кваліфікації набагато простіше і швидше», — пояснює власник компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal Євген Кириченко.

Згідно зі статистичними даними Євростату, в Польщі у співвідношенні до всіх країн ЄС — найнижча кількість лікарів — лише 238 медиків на 100 тис. мешканців. За інформацією Вищої лікарської палати, в Польщі не вистачає 68 тисяч лікарів.

Польські медики також звільняються через епідемію коронавирусу і вже на протязі декількох років виїжджають на роботу за більш високими заробітками в Німеччину, Британію та інші країни ЄС.

Джерело

 

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Лікувати буде нікому? Польща дає зелене світло українським лікарям