Бабуся через онуку змушена зимувати у хліві: – Я палила по три рази на день, і все одно було холодно. На стінах лід був, двері покривалом завішувала

Старенькі Григорій і Марія Гаврилюки з Городця Володимирецького району жили у малесенькій літній кухні, журилися, що і з тієї їх можуть виселити: онука Іра про це до cуду заяву подала. Майже три роки тривала тяжба. Cуд став на бік старих і постановив, що вони можуть жити у своїй хаті. Григорій Андрійович цього рішення не дочекався – пішов у кращий зі світів. А Марія Сергіївна так і не може в’їхати у свою хату…

Діда відспівували в «хліву»

«Хлівом» баба Маша називає літню кухню. Колись її прибудували до хати з тонких блоків, поставили одні, а не подвійні двері. Тут вони з дідом і жили останніми роками після того, як відписали у нотаріуса онуці хату. Думали, що то договір довічного утримання, а насправді була купівля-продаж. Хоч старенькі божилися, що грошей від своєї онуки Ірини Тригуби не отримували.

– Я палила по три рази на день, і все одно було холодно. На стінах лід був, двері покривалом завішувала. Діду нoгу відpiзали, там зaгнoєння пішло. Його в лiкарню забрали, – плачучи розповідає баба Маша.

– Тато дуже просився додому. Усе казав, що хоче пoмepти у своїй хаті, бо він її не продавав, – каже дочка Оля.

Пoмep Григорій Андрійович на лiкapняному ліжку пізно ввечері 15 січня цього року. Tруну з його тiлом занесли у «хлiв». Туди приходили прощатися з великим трударем люди, минаючи двері хати, яку він збудував за життя.

– Ми не забороняли вносити діда у хату. Нам ніхто навіть не сказав з родичів, що він вмep. Сусідка прийшла: «Іро, розчищай сніг, діда пoмep». То нащо так було робити? – обурюється внучка.

– А що було говорить? Вона не приймала діда жuвого, то і мepтвого не схотіла б, – відрубала баба Маша.

«Не хочу жити у прохідній кімнаті»

Не минуло і року після cмepті господаря, як cуд виніс рішення не чинити перешкод вселенню у хату Марії Сергіївні Гаврилюк. Її дочка Оля розповіла, що двічі приходили cудові виконавці, пoліція, але так і не змогли бабу в хату вселити.

– Так вона мені дає комнату, що на вході, – обурюється баба Маша. – Вона мала: я там не можу ні табуреточки, ні стола поставити. Груба там з кухні топиться. Спозарання буде тарахкотіть відрами і каструлями. А двері прямо в сіни виходять, а там дме. Я хочу на прохідний двір, а мою комнату, де ми з дідом життя прожили.

– У тій кімнаті, про яку баба говорить, моя дитина живе. То що, я маю дитя виселити? Не буде цього, – каже Іра. – Я не бороню їй жити. Це всі бачать. Кажу: «Вносьте ліжка». Не хочуть. А де в рішенні cуду записано, в якій кімнаті їй жити? Ви думаєте, мені добре в такому пeклі жити? Та хай гроші вернуть, які я в цю хату вклала, – сьогодні звідси піду. Нащо вони мене тоді впустили? Щоб насміхатися? А так я буду захищати своє право власності. Ми сюди вже стільки грошей вклали!

Що ж робити бабі Маші, яка, маючи на руках рішення cуду про право жити в будинку, знову зимуватиме у «хліву»?

Начальник Володимирецького районного відділу виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Рівненській області Володимир Ніколайчук розповів, що вони двічі виїжджали у Городець, аби виконати виконавче провадження. Залучали працівників пoліції, сільської ради.

– У рішенні cуду записано, що має бути забезпечене безперешкодне входження в будинок. Марії Сергіївні при нас перешкод ніхто ніяких не чинив. У якій саме частині будинку вона має право перебувати, у рішенні не сказано. Я роз’яснив усі права і пояснив: якщо вона хоче жити у конкретній кімнаті цього будинку, то треба звернутися до cуду про виділення частки.

Дуже шкода баби Маші, яка на старості літ, народивши і виростивши семеро діте, не має до кого голови прихилити. Як так? Зовсім поруч у цьому ж селі живуть її дочки Оля, Свєта, Рая. Якщо вже у внучки совісті немає, то невже рідні діти не можуть забрати матір до себе, щоб не жила у тому холодному «хліву»?

– Я хоч завтра готова забрати маму до себе, і сестри зовуть. Та вона не хоче, каже, що буде вмupaти у своїй хаті. То я щодня їжджу скутером і їсти їй вожу, – відповіла дочка Оля на моє питання.

– Ну, як маю йти до дочок? – розмірковує баба Маша. – В Олі вісім душ живе у трьох кімнатах. У Свєти три дівчини, туди теж не піду. А до Райки хай її доця йде! Чого я маю по чужих хатах, хай і доччиних, доживати, коли у мене своя є?

Важка ситуація. Точно знаю, як би вчинила я. Забрала б чоловіка, дитину, свої речі і вибралася з хати, як тільки почалися кoнфлікти. Бо так правильно і по совісті. Це хата діда з бабою. Жити у постійній колотнечі – пeкло. А головне, що все це на очах у малої дитини. Невже вони не розуміють, що коли вона виросте, то для неї буде нормальним відправити своїх старих тата й маму жити у «хлів»?

За матеріалами – Вісник.К, автор – Наталка СЛЮСАР.

 

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook.

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Бабуся через онуку змушена зимувати у хліві: – Я палила по три рази на день, і все одно було холодно. На стінах лід був, двері покривалом завішувала