Бpаво Пpезидент! Зеленський жоpстко звеpнувся до “Будaпештських гаpантів”. Ця пpомова ввійде в істоpію

Під час виступу на Мюнхенській безпековій конференції президент Володимир Зеленський оголосив, що ініціює переговори учасників Будапештського меморандуму щодо надання Україні гарантій безпеки, а у разі, якщо переговори не відбудуться Київ поставить під сумнів рішення щодо відмови від ядерної зброї.

Після здобуття незалежності Україна мала у своєму розпорядженні третій за розміром арсенал ядерної зброї у світі.

Після підписання Будапештського меморандуму Україна відмовилася від статусу ядерної держави, а США, Росія та Британія (потім до них приєднались Китай та Франція) в обмін на це надали Києву гарантії суверенітету та територіальної цілісності.

Пряма мова Зеленського:

“За відмову від третього у світі ядерного потенціалу Україна отримала гарантії безпеки. Цієї зброї (тепер – УП) у нас немає, безпеки у нас немає також.

Немає і частини території нашої держави, що за площею, до речі, більше ніж Швейцарія Нідерланди чи Бельгія. А головне, немає мільйонів наших громадян – громадян України.

Отже, дещо – є, є право! Право вимагати перейти від політики умиротворення до забезпечення гарантій безпеки і миру.

З 2014 року Україна тричі намагалася скликати консультації держав-гарантів Будапештського меморандуму. Тричі і безуспішно. Сьогодні (19 лютого – УП) Україна зробить це вчетверте.

Я ініціюю проведення консультацій у рамках Будапештського меморандуму. Скликати їх доручено міністру закордонних справ, і якщо вони знову не відбудуться, або за їх результатами не буде гарантій безпеки для нашої держави, Україна матиме повне право вважати, що Будапештський меморандум не працює, і усі пакетні рішення 1994 року були поставлені під сумнів”.

Спасибо за просмотр!

Джерело

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Бpаво Пpезидент! Зеленський жоpстко звеpнувся до “Будaпештських гаpантів”. Ця пpомова ввійде в істоpію