От і все! В Україні запустили ринок землі! Рада ухвалила сенсаційне рішення і нові правила

Монобільшість Верховної Ради 31 березня підтримала в цілому запуск ринку землі в Україні. Законопроеєт, який не могли ухвалити від дня незалежності, підтримали на вимогу МВФ і після прохання президента Володимира Зеленського.

Зокрема, за законопроєкт «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» проголосували 259 народних депутатів. «Слуги народу» віддали 206 голосів (проти депутати Яцик і Воронько), ОПЗЖ не дали жодного голосу «за», як і «Батьківщина». «Європейська солідарність» – 23 «за», позафракційні – 5, «Голос» – 13, «Довіра» – 12, «За майбутнє» – 0 (щоб переглянути поіменне голосування дочитайте новину до кінця).

Головне:

купувати землю зможуть тільки фізичні особи(не компанії)

купувати можуть не більше 100 гектарів «в руки»;

з 2024 року зможуть купувати землю і юридичні особи, тоді «поріг» збільшать до 10 тис. га;

ринок запустять в липні 2021-го;

родавати державну і комунальну землю не будуть.

Відзначимо, фракція «Слуга народу» погодилася голосувати за закон про запуск ринку землі тільки після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським

«Пройшлися по всіх зауважень, які були до закону про землю, і фракція підтримала, звичайно, голосування за цей надважливий для нашої країни закон», – повідомив депутат від «Слуги народу» Микита Потураєв в кулуарах Верховної Ради.

Документ передбачає, що землю можна буде купити тільки безготівковим розрахунком. При цьому всі кошти будуть перевірятися податковою. У Раді обіцяють, що контролювати власників будуть ретельно, і ніхто не зможе мати більше, ніж треба, незважаючи на ту кількість фірм і підприємств, які на нього оформлені.

В Україні запустили ринок землі: Рада ухвалила сенсаційне рішення і нові правила

За попередніми оцінками, вартість гектара буде в районі 2-3 тисяч доларів. Водночас нардеп від «Слуги народу» Дмитро Соломчук прогнозує, що через 2-3 роки вартість землі в Україні буде понад 5 тисяч євро, а після 2026 року гектар коштуватиме понад 10 тисяч євро.

Держава допомагатиме фермерам – в уряді запустять спеціальну програму і під неї виділять близько 4 млрд гривень.

Іноземці не можуть купувати землю до проведення всеукраїнського референдуму. Очікується, що референдум буде проведений в найближчі роки, але ніякого окремого закону по ньому немає.

Джерело

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

От і все! В Україні запустили ринок землі! Рада ухвалила сенсаційне рішення і нові правила