7 квітня. Благовіщення. Що не можна робити в це велике свято, щоб не накликати біду: пташка гнізда не в’є, дівка коси не плете

Благовіщення – важливе свято, яке в Україні більшість віруючих відзначають 7 квітня. Згідно з Євангелієм від Луки, цього дня архангел Гавриїл явився Діві Марії і оголосив, що вона була обрана для народження сина, якого назвуть Ісусом і який буде Сином Божим.

Вважається, що Благовіщення сталося у маленькому галілейському містечку Назарет близько 2000 років тому. Воно стало шанованим святом, але крім християнської історії та трактування Благовіщення також має і народні традиції, повір’я та заборони.

Що не можна робити на Благовіщення.

Головна заборона на Благовіщення 7 квітня пов’язана з роботою на городі, яка вважалася великим гріхом. Люди давали землі відпочити та відпочивали самі: ходили до церкви, святили проскури у церкві, молилися за спасіння роду людського.

Заборонено шити, в’язати, ткати, вишивати, оскільки “нитка в руках може заплутати долю”.

Збереглася приказка, що на Благовіщення “пташка гнізда не в’є, дівка коси не плете”. Таким чином, крім шиття не слід стригтися і робити складні зачіски.

Не прийнято було на це свято брати і давати гроші в борг. Вважалося, що це може позбавити спокою та благополуччя у майбутньому.

Серед інших народних заборон – далекі подорожі та носіння обновок. Так само, як і в інші церковні свята, на Благовіщення не можна кричати, нецензурно лаятися, сваритися. Думки та вчинки мають бути добрими та спокійними.

Що стосується заборон у їжі, то на Благовіщення люди, які дотримуються посту, отримували деякі послаблення: під забороною було м’ясо і молоко, але риба дозволялася.

Прикмети і повір’я на Благовіщення.

Пов’язано зі святом Благовіщення багато вірувань та прикмет:

Вважалося, що якщо незаміжня дівчина піде за водою і побачить первоцвіт, цього року на неї чекає весілля.

Дівчата, які хотіли стати красивішими, опускали в миску холодної води первоцвіт і вмивалися.

Якщо на Благовіщення сонце світить до обіду, а потім погода стає похмурою, слід було чекати на ранній врожай. Якщо навпаки – на пізній.

Погода на Благовіщення була прогнозом на Великдень, а також на кінець місяця.
Передбачали погоду і по мокрому рушнику. Його вивішували надвір у ніч перед Благовіщенням. Якщо рушник встигав висохнути до ранку, рік вважали врожайним.

Якщо залишався вологим, чекали на звичайний урожай. Якщо рушник був мокрим або замерзав, слід чекати мокрого літа.

На Благовіщення спостерігали за ластівками: якщо птахів не було, весна мала бути холодною.

Джерело

7 квітня. Благовіщення. Що не можна робити в це велике свято, щоб не накликати біду: пташка гнізда не в’є, дівка коси не плете