Привид Києва живий. Що відомо про легендарного українського льотчика

Хто такий Привид Києва? Вікіпедія (і російська, і українська її версії) називає його “міською легендою”, а українські ЗМІ публікують інтерв’ю з легендарним льотчиком-винищувачем, який захищає київське небо від авіаударів. Одні ЗМІ писали, що героїчний льотчик загинув. Інші це спростовували.

Де правда? Інформатор вирішив розібратися у цій історії. Першу згадку про “Привида Києва” ми знайшли у телеграм-каналі Верховної Ради 25 лютого.

Потім про героя-льотчика йшлося у повідомленні СБУ від 27 лютого.

На 2 березня, за даними ЗМІ, кількість знищених “Привидом Києва” літаків досягла 20. 7 березня, за даними ЗМІ, він збив крилату ракету “Калібр”. Пізніше були опубліковані інші фотографії легендарного льотчика, але всі із закритим обличчям.

Льотчик став національним героєм. Цей образ використовували у мотиваційних картинках. Українки в соцмережах освідчувалися йому в коханні.

14 березня на Цензор.нет вийшло інтерв’ю з “Привидом Києва”, при тому, що справжнього його імені названо не було, як не було і фото. “Кожен із васильківських льотчиків – той самий Привид. Зробіть нам такий шеврон! Ми з гордістю його носитимемо”, – цитує видання слова пілота.

20 березня відеозаписом польоту над землею на невеликій висоті поділився TikTok-користувач fin_foin. “Вибачте, що іноді вас лякаємо, але вище літати небезпечно”, — зазначив військовий, пояснюючи вимушеність таких маневрів. У мережі виникла суперечка: одні вважали, що таким чином вітання аудиторії передає “Привид Києва”. Інші – що це зовсім інший герой.

23 березня командування Повітряних сил Збройних сил України опублікувало пост про загибель у бою молодого льотчика, на ім’я Степан Тарабалка, — сказали, що він загинув смертю героя, борючись із великою кількістю ворогів 13 березня. Його посмертно нагородили званням Героя України. Багато хто вирішив, що Тарабалка і був Привидом Києва, хоча в першоджерелі про це не було сказано жодного слова.

25 березня радник глави Офісу президента Олексій Арестович у коментарях на запитання, чи правда, що “Привид Києва” загинув, назвав це чистим вкидом. Інформатор вірить, що слова Олексія Арестовича – це істинна правда.

Образ “Привида Києва” став легендою оборони Києва від російських окупантів. І ми запитали експертів, чи потрібні Україні такі легенди.

Психологиня Наталія Злигостєва вважає, що вони однозначно потрібні: “Для формування образу захисника України, для підтримання духу та віри у перемогу, для гордості, для певної точки емоційної опори”.

Політолог Ігор Душин вважає, що навіть якщо розповіді про “Привида Києва” є деяким перебільшенням, вони засновані на реальних подвигах реальних воїнів.” Мені приємно дізнатися, що він живий після чуток про його можливу загибель. Нам потрібні герої нашого часу, успіхам яких ми радітимемо”, – сказав Ігор Душин.

Ми, зі свого боку, абсолютно впевнені, що “Привид Києва” живий і він здійснить ще чимало подвигів, щоб звільнити Україну від окупантів. Ми сподіваємось, що він покаже свою майстерність на Параді нашої Перемоги.

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Привид Києва живий. Що відомо про легендарного українського льотчика