Усі покупки українців перевірять та порівняють із доходами: кого і скільки змусять доплатити

В Україні вже з 2022 року розпочнуться жорсткі перевірки всіх витрат громадян. Мета – дізнатися, чи відповідають їхні покупки рівню офіційних доходів.

Такі нововведення вже розроблюють Міністерство фінансів разом із Державною податковою службою, вони мають стати завершальним етапом податкової амністії. Усі, хто не захотів добровільно сплатити невеликий податок, заплатять у рази більше, примусово.

Про те, як і кого перевірятимуть в Україні за новими правилами, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Як перевірятимуть і що робитимуть?

Україна має один із найнижчих ВВП на душу населення, водночас рівень тіньової економіки за різними оцінками сягає 50%. Найчастіше два ці показники пов’язані між собою. А ось у високорозвинених країнах не платити податки – злочин, який жорстко карається.

Цього року в Україні запровадили нульову декларацію. Це можливість добровільно зізнатися: так, заробив у тіні таку суму і тримаю її вдома, або купив нерухомість, авто, цінні папери за гроші, які заробив без сплати податків. Після цього потрібно сплатити невеликий податок (від 2,5 до 9%). Такого права позбавили лише чиновників та тих, хто заробив кошти злочинним шляхом.

Час на те, щоб зізнатися в доходах, є до вересня 2022-го. Але вже зараз варто знати: якщо не пройти процедуру, то податківці приховані активи знайдуть та змусять сплатити 19,5% податку. Ба більше, переконати перевіряльників, що кошти «накопичили за десятиліття», не вийде. З 1995 року чиновники збирають усі дані про офіційні доходи українців.

Офіційний «Вісник» Державної фіскальної служби опублікував роз’яснення керівника податкової Євгена Олейнікова, який анонсував два головні нововведення:

  1. зіставлять доходи та витрати. Якщо виявиться, що є суттєва різниця, з неї доведеться сплатити податок;
  2. податківці оцінюватимуть, скільки українець міг накопичити зі своїх офіційних доходів за останні 26 років.

«З огляду на цю різницю, ми будемо вираховувати весь дохід, отриманий людиною за час ведення бази, з 1995 року, і дохід, який він документально підтвердить», – пояснив Олійников.

Але навіть якщо у вас є зароблені в тіні гроші, перевірки можна уникнути. Для цього потрібно зараз заповнити нульову декларацію та сплатити невеликий податок.

«З 1 вересня є можливість скористатися амністією і бути абсолютно чистим перед податковою та спокійним, якщо тебе запитають під час будь-якої майбутньої покупки», – розповів OBOZREVATEL голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Чому тіньовими грошима скористатися буде складно?

Їх не приймуть банки. Через фінансовий моніторинг банки не можуть прийняти великі суми від своїх клієнтів, якщо не впевнені, що вони зароблені легально. На час дії нульової декларації фінустанови можуть приймати такі гроші на спеціальний рахунок, а потім віднести їх до банку не вийде.

Не можна буде зробити велику покупку. Навіть якщо продати зароблений за тіньові доходи будинок, витратити отримані гроші також буде складно. Податківці можуть поставити запитання: «А звідки взялися гроші для того, щоб купити і продати будинок?»

Такі й навіть жорсткіші правила діють у багатьох країнах. Наприклад, у США платники податків після звинувачень самі мають доводити, що насправді заплатили до бюджету.

Крім того, у Штатах працює «офіс свистунів» – установа, куди можна поскаржитися на сусіда, який, можливо, живе не по кишені. Крім того, спеціальні агенти ходять по компаніях, надаються інвесторами, покупцями і дізнаються дані про реальний обіг, дохід і т.д.

А поки податковий контроль не посилили, усі, хто не платили податки з усього свого доходу, мають шанс «очистити» і його, і сумління.

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Усі покупки українців перевірять та порівняють із доходами: кого і скільки змусять доплатити