“Вся країна горить”: лікарі про те, як кoрoнавірус лютує в Україні і що буде далі

Медики готуються до напруженого листопада.

Ситуація з коронавірусом в Україні погіршується щодня. Кількість померлих українців за добу б’є рекорди за весь період пандемії. Хоча хвиля коронавірусу ще не досягла свого піку, але вже на медичну систему країни йде величезне навантаження через COVID-19. Переповнені відділення , черги з “швидких” біля лікарень, у деяких медустановах не вистачає кисню для хворих.

До того ж в Україні вже підтвердили новий мутований штам “Дельта”, чи не найзаразніший із усіх попередніх. У “червоній” зоні виявляється дедалі більше областей.

ТСН.ua розпитав у лікарів зі Львова та Києва, яка ситуація з коронавірусом у регіонах, чого очікувати від нього надалі та як розпізнати симптоми смертоносного COVID-19.

Чому COVID-19 спалахнув в Україні з новою силою: думки лікарів

Головний лікар одного із діагностичних центрів Львова Тарас Жиравецький зазначає, що новий штам дуже швидко поширюється, до чого лікарі були неготові.

“На жаль, справді у нас є новий штам вірусу, який зафіксували у Великій Британії. Він просто мегаскоро поширюється, на який ми, медики, не розраховували. Те, що я бачу по пацієнтах, я такого ще не бачив – тобто це настільки все стрімко поширюється і настільки чітко інфікує людини, що тут без коментарів. Якщо раніше ще були шанси, що хтось не заразиться, то зараз практично майже всі заражаються.  Тому ми і не могли спрогнозувати. Воно підірвало, таке враження, що стався вибух бомби “.

За словами медика, Україна зараз на межі того, що всі області опиняться у “червоній” зоні епідемічної небезпеки, а ліжок у медзакладах може просто не вистачити на всіх хворих.

“Зараз вся країна горить: і Південь і Північ, Захід, Схід і Центр. Єдине, що у нас інформаційно вийшло, що є частина областей, які вже в “червоній” зоні офіційно, а частина начебто ще відтягує цей момент на тиждень-два. “За рахунок збільшення ліжкового фонду. Зараз закінчаться ліжка і всі автоматично потраплять у класичну “червону” зону”, – каже Тарас Жиравецький.

Керівник Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Іванченко-Тимко також пов’язує сьогоднішній спалах коронавірусу з мутованим штамом “Дельта” і зазначає, що ситуація справді складна.

“Звичайно, це чергова хвиля коронавірусу . Ми, медики, це пов’язуємо з тим, що зайшов в Україну новий штам “Дельта”. І зрозуміло, що зараз він поширився. А його характеристики – це велика заразність, скорочений інкубаційний період, більшість дітей з числа хворих, тому було прогнозовано, що кількість пацієнтів восени точно зросте”, – каже вона.

Головний епідеміолог Львівщини зазначає, що COVID-19 набирає обертів, а його жертвами стають молоді люди.

” Ситуація і справді складна . Львівська область зараз уже досягла тих показників захворюваності на коронавірус, як це було навесні. Зараз у нас госпіталізовано 3114 осіб, з яких 95% — невакциновані”.

Зростає і кількість смертей від COVID-19. Загалом найбільша частина серед летальних наслідків у категорії 75+, друге місце – 65+. Однак летальні, але все ж таки поодинокі випадки, фіксують серед людей різного віку: і 34, 40 і 43 роки. Є й такі, які ніколи не хворіли на хронічні захворювання . Наймолодші, що померли від коронавірусу на Львівщині – це двоє пацієнтів 17 років” , – зазначила експерт.

За словами епідеміолога Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерини Сояк, нинішня осіння хвиля потужніша за торішню.

“Звичайно ж, зараз набагато більше пацієнтів з коронавірусом. Ми бачимо це і за офіційною статистикою та в лікувальних закладах. На сьогоднішній день ми побили рекорди, які були в цей же час минулого року. Звичайно ж, у цю хвилю ситуація погіршилася”, – сказала експерт.

Симптоми та перебіг нового COVID-19: що змінилося

За словами сімейного лікаря з Києва Олени Лазаренко, серед раніше відомих симптомів COVID-19 зараз з’явилися нові:

“Симптоми частково залишилися класичними: втрата нюху та смаку, температура. Але відсотків 30 – це нові симптоми. Наприклад, сильний головний біль, ядуха, пневмонія, яка виникає відразу, вона вже може бути на 2-3 день після початку захворювання, низька сатурація, що теж різко виникає майже відразу, її важко спрогнозувати, а також пацієнти часто скаржаться на нудоту, проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

У ” Дельта”-варіанту – стрімке перебіг. Крім того, особливістю “Дельти” є поліорганність, тобто коли уражаються багато органів : це може бути легені, серце, шлунок, нирки тощо. Часто хворі скаржаться на гастрит . Часто виникає підвищення тиску , особливо в перший день прояву захворювання, потім він різко може падати.

Крім того, за словами Олени Лазаренко, нині хворіють багато молодих українців.

“Це 20-30 років, 40-60. Людей похилого віку менше, ніж було в минулі хвилі, можливо, вони більше дотримуються протиепідеміологічних обмежень і сидять удома”, – зазначає медик.

Головний епідеміолог Львівщини Наталії Іванченко-Тимко каже, що втрата нюху та смаку зараз знову стала одним із основних симптомів COVID-19.

Якщо говорити про клінічну течію коронавірусу, то протягом останніх двох тижнів знову почали з’являтися такі симптоми, як аносмія і втрата смаку. Їх не було вже тривалий час. серед числа летальних наслідків через COVID-19  досить багато тромбоемболій легеневої артерії” , – сказала експертка.

Епідеміолог Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерини Сояк також зазначає, що коронавірус все більше вражає молодих людей, хоча для старшого покоління він і надалі залишається таким же небезпечним.

“Зараз, дійсно, клініцисти відзначають, що COVID-19 помолодшав, так би мовити. І в реанімацію потрапляють і у віці 20 років, і 30 років, і молодше 20 років. І серед дитячого населення збільшилися випадки, які потребують стаціонарної медичної допомоги. Але сильно узагальнювати б я не стала, і говорити, що хворіє тільки молоде населення. все одно групою ризику залишається літнє населення.  і ті, хто не вакцинована, дійсно переносять захворювання набагато важче.  Це відзначають абсолютно все реанімації: більшість невакцинованих людей мають ускладнення і потрапляють на штучну вентиляцію легень. І, відповідно, після цього шанси на позитивний результат набагато зменшуються”, – зазначає фахівець.

Чого очікувати від коронавірусу надалі і скільки триватиме спалах COVID-19 в Україні?

Керівник Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Іванченко-Тимко зазначає, що коронавірус в Україні лише набирає обертів.

“Дуже важко сказати, скільки триватиме цей пік захворюваності. Зростання пішло і ми вже другий місяць бачимо тенденцію до зростання. Ми розуміємо, що зараз він точно не зупиниться. І тому  готуємось до напруженого листопада . А там уже побачимо, що буде далі” , – сказала експерт.

За словами сімейного з Києва Олени Лазаренко, в Україні збільшиться кількість смертей від COVID-19.

“Враховуючи динаміку захворюваності, я вважаю, що ця хвиля найближчим часом наростатиме . На жаль, зростатиме і смертність пацієнтів. Оскільки багатьом потрібне тривале лікування в стаціонарах — і три, і чотири тижні. Ці пацієнти важкі і, на жаль, часто помирають. Ще є великий організаційний питання. Багато людей ходять відвідувати своїх хворих родичів, самі хворіють, але ходять на роботу, діти в школу і т. д. тобто роблять все для того, щоб “Дельта” активно поширювалася. і з цим треба щось робити – обмежувати, переривати контакти”, – сказала Олена Лазаренко.

Епідеміолог Катерина Сояк зазначає, що у листопаді-грудні ситуація з коронавірусом в Україні буде найважчою.

“Чого нам чекати, звичайно, складно сказати. Зараз ми знаходимося на піку, а точніше тільки підходимо до нього. Тому в будь-якому випадку чекаємо ще на погіршення ситуації. Я думаю, що наступний місяць у нас буде, найімовірніше, найважчим, а може , це перейде і на грудень. До нового року ми поки що будемо в такому зростанні захворюваності”, – резюмувала вона.

За словами лікаря Тараса Жиравецького, в Україні хворіє значно більша кількість людей, ніж це демонструє статистика, а через брак місць у лікарнях у регіонах доведеться розгортати мобільні шпиталі.

“У РНБО прогнозують, що пік буде лише через 3-4 тижні. І тих 20 тисяч офіційних інфікувань, які ми бачимо, відповідають реальним 100 тисячам випадків в Україні. Думаю, що ми можемо побачити цифру і 6 і до 8 тисяч госпіталізацій за добу .

Жодне місто не готове . Це зараз не тільки в Каховці, а й у багатьох містах розгортатимуть мобільні шпиталі для хворих на COVID-19”, – каже лікар.

На його думку, у регіонах може розпочатися медичний колапс.

“Я думаю, що він (медичний колапс – Ред.) точково скоро почнеться. Може бути серйозна проблема, як ми бачимо і в Одесі, і в Харкові, тобто у великих містах. Маленькі міста, напевно, таки будуть якось там перебиватися. У Львові частину міських лікарень перепрофільовано на COVID-19, але їх – мало”, – сказав лікар.

Чи допоможе вакцинація подолати хвилю коронавірусу в Україні?

На думку епідеміолога Катерини Сояк, вакцинація вже не зупинить сьогоднішній спалах коронавірусу в Україні, але робити щеплення все ж таки необхідно.

“Насправді, ми цю хвилю вже не переможемо за допомогою вакцинації, тому що з цим ми запізнилися. Добре, що ми вакцинуємося: у будь-якому випадку це дає позитивний ефект і конкретній людині, що вакцинується, і на майбутнє. Але цю хвилю ми переживемо вже не за рахунок вакцинації, а за рахунок якихось обмежувальних заходів та локдаунів» , — каже експерт.

Такої думки лікар Тарас Жиравецький. За його словами, для того, щоб вакцинувати половину дорослого населення України, необхідно 3 місяці, “а цього часу у нас вже просто немає”.

“Ну як ми повинні за таких темпів вакцинації встигнути всіх вакцинуватися? Добре, ми за день у середньому зараз вакцинуємо 250 тисяч людей, це 1% дорослого населення України. Крім того, потрібно 2 дози. Щоб 50% населення зараз вакцинувати, потрібно мінімум 100 днів, тобто три місяці. А ще потрібен час на формування імунітету. У результаті виходить 4 місяці, а їх у нас уже немає. Ми конкретно “залітаємо” зовсім не туди”, – каже медик.

Лікар переконаний, що у зв’язку з тим, що у світі з’явився новий штам коронавірусу “Дельта+” і ситуація з коронавірусом в Україні погіршується щодня, щоб зупинити спалах COVID-19, вакцинації нам вже недостатньо.

“Естонія, Латвія пішли на локдаун із вакцинацією 60%+ . Тобто це щось нове, це зовсім інша історія. Відповідно, ми розуміємо, що за такої кількості вакцинованих у маленьких країнах ми маємо катастрофу. І Румунія – така ж історія. Ми розуміємо, що в них вакцинація — не найкраща в Європі, але краща, ніж в Україні, а ситуація — гірша, ніж у нас. Можливо тому, що мало ліжок і ситуація катастрофічна з летальними випадками”, — каже Тарас Жиравецький.

Але, незважаючи на це, вакцинація є важливою, зазначає медик. “Тому я говорю, що я “за” вакцинацію, але ми ніяк не встигаємо зараз провакцинувати величезну кількість людей і друге питання полягає в тому, що має бути план “Б”. Зараз усім потрібно зрозуміти, де ми знаходимося”, – резюмував лікар.

За матеріалами з сайту tsn.ua

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

“Вся країна горить”: лікарі про те, як кoрoнавірус лютує в Україні і що буде далі