17 хвилин тому! Диво на фронті-прямо на Донбасі: відбувається немuслuме! ЗСУ пішли вперед, переможемо

ЗСУ продовжують активні контрнаступальні дії у напрямку до Лимана Донецької області.

Напередодні, 21 вересня, українська армія намагалися прорвати оборону агресорки Росії навколо селища Ямпіль, що розташоване на південний схід від Лимана, а також у самому Лимані.

Про це повідомили у свіжому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

В ISW вказують, що продовжуються активні бої в Дробишево, що на північному заході від Лимана.

Американські аналітики також повідомили, що ЗСУ відбили спробу окупантів атакувати поблизу Куп’янська на сході Харківської області вздовж річки Оскол.

“Цей звіт свідчить про те, що російські війська, ймовірно, роблять обмежені спроби загрожувати лише відвойованим українським позиціям вздовж правого берега річки Оскол”, – наголосили в Інституті вивчення війни.

Також українські військові під час контрнаступу захопили десятки танків, залишених росіянами. За даними одного з джерел, кількість такої техніки сягає 200, однак деякі одиниці можуть не підлягати ремонту. Інший співрозмовник повідомив, що серед трофеїв є сучасні зразки, як Т-80, пише Bloomberg.

Така кількість здобутої техніки допоможе поповнити запаси українських сил перед потенційно важкою зимою, коли стане важче пересуватися без танків. Однак Київ має намір і надалі закликати США і союзників допомагати зі зброєю, адже російські танки потребують обладнання західного виробництва.

Військові аналітики припускають, що були захоплені деякі з найсучасніших російських машин, зокрема Т-90. Дослідники Oryx підрахували, що з початку повномасштабного вторгнення українські оборонці захопили як трофеї близько 380 танків.

За словами голови відділу стратегічного моделювання аналітичного центру New Geopolitics Ігоря Левченка, Україна під час харківського контрнаступу захопила трохи менше 100 російських танків, які не були виведені з ладу.

“США допоможуть Україні використати захоплені активи, сказав один зі співрозмовників, без надання деталей. Америка підтримала інші країни для постачання в Україну зроблених за часів СРСР танків, а також запчастинами і ремонтом та обслуговуванням, повідомило інше обізнане джерело”, – зазначили журналісти.

Білий дім це поки не коментує.

За даними українських сил, вони просунулись приблизно на 6000 квадратних кілометрів під час контрнаступу, переважно – на півночі.

Досі Україна отримувала в основному танки часів СРСР від невеликої кількості союзників, включно з Польщею. США і Німеччина такі запити відхиляли.

Надання танків від США Україні може відбутися в майбутньому, це питання “на столі”. Однак негайно це не відбудеться, оскільки українців ще треба навчити з ними працювати, обслуговувати і забезпечувати, пише CNN із посиланням на американського високопосадовця.

“Ми дивимося на всі українські збройні сили та розглядаємо на майбутнє, які можливості їм знадобляться та як США і союзники будуть здатні підтримати Україну в цих потребах”, – сказав він на умовах анонімності в розмові з репортерами.

Стосовно далекобійної зброї він зазначив, що Штати зараз не розглядають надання з більшою дальністю, ніж у керованих реактивних систем залпового вогню GMLRS, які використовуються для HIMARS. Однак посадовець не уточнив, чи не зʼявиться це питання “на столі” в майбутньому.

Дальність GMLRS становить від 15 до 84 км, зазначає український сайт “Мілітарний”. Це американські керовані реактивні боєприпаси калібру 227 мм, що класифікуються як високоточні.

Україна отримує танки від союзників, зокрема Північної Македонії та Словенії. В обмін на передану в Україну радянську техніку, снаряди для якої та вміння працювати з нею мають українці, держави отримають сучасні аналоги. Наприклад, Словенія дасть ЗСУ модернізовану модель радянського танка Т-55 – М-55S, а натомість отримає від Німеччини 35 німецьких вантажних автомобілів і п’ять автомобільних цистерн.

17 хвилин тому! Диво на фронті-прямо на Донбасі: відбувається немuслuме! ЗСУ пішли вперед, переможемо