У Туреччuні завершuвся першuй день пpеговорiв між Україною та Росією: про що домовuлuся

У Туреччині 29 березня відбувся перший день переговорів між українською та російською делегаціями. Сторони обговорювали припинення війни в Україні.

Делегації зустрілися у Стамбулі. Переговори тривали понад 3 години,

Делегації не підписували ніяких домовленостей. Україна надала Росії пропозиції щодо договору про гарантії безпеки.

Які держави можуть стати гарантами України

  • Країни Радбезу ООН,
  • Китай,
  • Туреччина,
  • США,
  • Франція,
  • Німеччина,
  • Ізраїль,
  • Канада
  • Італія..

Арахамія вважає, що гаранти України мають діяти за аналогами 5 статті НАТО, яка передбачає колективний захист країни у разі нападу. Однак механізм має бути ще жорсткішим. Зокрема, в НАТО немає обмежень щодо тривалості консультацій, якщо почнеться війна, а у випадку України вони мають тривати не довше 3 днів.

Якщо це війна, акт агресії чи гібридна війна – щоб не трапилося впродовж 3 днів країни гаранти будуть юридично зобов’язані надати нам допомогу. Зокрема військову, збройні сили, закрите небо. Тобто все те, чого ми зараз конче потребуємо і не можемо отримати,
– пояснив Арахамія.

Усі держави зможуть долучитися до списку гарантів безпеки України. До речі, ці гарантії наразі не працюватимуть на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму.

Деякі з держав, яких Україна бачить своїми гарантами, вже дали попередню згоду. Однак наразі Київ очікує на офіційні повідомлення.

Договір ніяк не зачіпатиме членство України в ЄС
Арахамія зазначив, що гаранти України не повинні заперечувати вступ України в Європейський Союз. Ба більше, вони повинні цьому сприяти.

Україна може стати позаблоковою нейтральною державою
Олександр Чалий наголосив, що у разі, якщо цей договір про гарантії схвалять, то Україна стане позаблоковою та без’ядерною державою з формою постійного нейтралітету. Так наша держава не розміщуватиме на своїй території іноземні контингенти та не вступатиме у військово-політичні союзи.

Зауважимо, загалом переговори триватимуть 3 дні. Делегації прибули у Стамбул ввечері в понеділок.

Попередні переговори щодо миру
Перші переговори між Україною та Росією відбулися 28 лютого на території Білорусі, неподалік кордону з Україною. Тоді самопроголошений президент Олександр Лукашенко особисто гарантував безпеку. Згодом делегації ще двічі зустрічалися наживо, а після того почали засідати у відеорежимі.

Сторонам так і не вдалося домовитися про мир, оскільки вимоги Росії – неприйнятні.

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

У Туреччuні завершuвся першuй день пpеговорiв між Україною та Росією: про що домовuлuся