Aгрeсiї РФ відразу буде покладено край! В Литві запропонували Україні, Польші і Білорусі разом створити союз «Міжмор’я» для боротьби з РФ

Один з литовських істориків впевнений, що якщо відродити сильну державу на кшталт «Речі Посполитої» або «Великого князівства Литовського», до якого увійдуть Литва, Польща, Україна та Білорусь, то можна успішно протистояти Кремлю.

Історик Альвідас Нікжентайтіс в інтерв’ю порталу Delfi заявив, що для боротьби з Росією необхідний геополітичний союз, який він назвав Intermarium – «міжмор’я», в який повинні будуть увійти Литва, Польща, Україна та Білорусь.

За словами Нікжентайтіса, на сьогоднішній день існує кілька типів такого геополітичного союзу: Intermarium – від Балтійського до Чорного моря; польська концепція АБЧ – Адріатичне, Балтійське і Чорне моря; концепція поляка Єжи Гедройца – Україна, Литва, Білорусь.

«Для мене ж Intermarium найбільш близький за змістом до концепції Гедройца. Він навіть міркував про те, яким в цьому регіоні має бути порядок після падіння комунізму і СРСР. Його ідея полягала в тому, що без демократичних держав в Україні, Білорусі та Литві не може існувати і незалежна Польща. Тому, що стосується мене, то з точки зору Литви я можу сказати те ж саме: без демократичної Польщі, України і Білорусі не може бути і вільної, демократичної Литви », – підкреслив історик.

Нікжентайтіс висловив надію, що з часом до Intermarium крім українців і поляків приєднається і Білорусь.

«І якщо говорити про ситуації, що змінилася, ми не можемо забувати про фактор Росії. Все ж Росія з анексією Криму зробила те, що ніхто в XX і XXI столітті не очікував. Ніхто не очікував, що можна силою змінювати міждержавні кордони, і в цьому випадку сумне минуле першої половини двадцятого століття нас наздоганяє, змушує думати і шукати можливі альтернативи на «чорний день», – зазначив він.

Україна на цьому шляху отримує свою сильну роль – роль одного з локомотивів конфедерації, своєрідних “Сполучених Штатів Європи”. Домовляючись і вступаючи в союз з рівними, Україна можливо забезпечить майбутнє і забезпечити сталий розвиток для свого народу, а також втілення мрії кожного українця – участь в європейських процесах з урахуванням інтересів нації.

Джерело

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Aгрeсiї РФ відразу буде покладено край! В Литві запропонували Україні, Польші і Білорусі разом створити союз «Міжмор’я» для боротьби з РФ