За 12 втрачаєш водійське. Штрафні бали для водіїв. З 5 січня законопроєкт уже в Раді

У Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт про введення штрафних балів для водіїв. Як тільки їх число досягне 12 — водія тимчасово позбавлять права керування транспортним засобом. Про це повідомляє РБК-Україна Авто з посиланням на сайт Верховної Ради.

«У разі нарахування водієві дванадцяти і більше штрафних балів, а водієві, якому посвідчення водія видано вперше менш ніж один рік тому – восьми і більше штрафних балів, уповноважена посадова особа Національної поліції виносить вмотивоване рішення про тимчасове призупинення дії водійського посвідчення», – йдеться в законопроєкті 6502, зареєстрованому 5 січня 2022 року.

Законопроєктом передбачено, що порушення Правил дорожнього руху будуть оцінюватися в діапазоні від одного до п’яти штрафних балів:

1 бал — непристебнутий ремінь безпеки, перевезення дітей без автокрісла.

2 бали — перевищення швидкості на 20 км/год, порушення правил проїзду перехресть, обгону, зупинок громадського транспорту, недотримання дистанції, використання за кермом мобільного телефону

3 бали — порушення правил руху і зупинки на смузі для громадського транспорту, перевищення швидкісного режиму на 50 км/год, ненадання проїзду швидкої, пожежним, а також поліцейським машинам, перевищення кількості пасажирів у маршрутному транспорті

5 балів — перевищення встановленої швидкості більш ніж на 50 км/год, створення аварійної ситуації, Втеча з місця ДТП.

Відзначимо, що бали за порушення ПДР мають намір нараховувати паралельно зі штрафами. Законопроектом передбачається, що штрафні бали водія обнуляються через один рік (365 днів) з дня їх нарахування.

Призупинення дії прав водій може оскаржити в суді, але під час розгляду справи їздити все одно не зможе, інакше заплатить штраф 3400 гривень.

Джерело

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

За 12 втрачаєш водійське. Штрафні бали для водіїв. З 5 січня законопроєкт уже в Раді