Які неприємні сюрпризи чекають на невакцинованих українців з 8 листопада

Чиновники та педагоги, які не отримали щеплень проти COVID-19, будуть відсторонені від роботи.

Згідно з постановою Кабміну, яка набирає чинності в понеділок, 8 листопада, певну категорію українців, серед яких державних службовців та працівників навчальних закладів, які відмовляються або ухиляються від щеплень проти COVID-19 , будуть відсторонені від роботи . Більше того, Фонд соціального страхування (ФСС) не оплачуватиме їм лікарняні у разі хвороби .

ТСН.ua нагадує про неприємні сюрпризи для невакцинованих українців та інформує, кому не загрожує втрата роботи без сертифікату про вакцинацію.

Хто залишиться без роботи

Перелік професій, для представників яких щеплення від COVID-19 є обов’язковим, визначено наказом МОЗ. Відповідно до цього документа вакцинованими мають бути:

  • працівники центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів;
  • працівники місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів;
  • працівники закладів вищої, післявищівської, професійної, професійно-технічної, загальної середньої, у тому числі спеціальної, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціальної освіти та закладів незалежно від типу та форми власності.

Відповідно до наказу чи розпорядження керівника, усунення працівників відбувається без збереження заробітної плати. Термін встановлюється – до усунення причин, що його зумовили.

Список хочуть розширити

У МОЗ пропонується доповнити перелік професій для обов’язкової вакцинації. Обов’язкові щеплення проти COVID-19 пропонують запровадити для:

  • працівників підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;
  • працівників установ, які надають соціальні послуги установам захисту прав дітей;
  • працівників реабілітаційних закладів.

Краще не хворіти

Як повідомили у прес-службі Фонду соціального страхування, держава не оплачуватиме лікарняні українцям, яких усунуть від роботи через відмову або ухилення від обов’язкової вакцинації проти коронавірусу.

“Виплата не провадиться за ті дні тимчасової непрацездатності, які збігаються з днями усунення від виконання обов’язків”, – уточнили у ФСС.

Кому дозволять працювати без вакцинації

Згідно з рішенням МОЗ, не можуть бути відсторонені від роботи особи, які мають протипоказання до вакцинації та надали відповідний медичний висновок ( форма №028 ), виданий установою охорони здоров’я.

У разі тимчасових протипоказань довідка видаватиметься на певний проміжок часу – від трьох або більше місяців, після чого потрібно щепитися.

Перехворілі та одужалі громадяни також мають отримати медичну довідку №028. Перехворілим довідка видається максимум на три місяці.

Особи, які отримали одну дозу вакцини, також не підлягають відстороненню від роботи, оскільки відстороненню підлягають лише ухиляються або відмовляються від вакцинації.

За матеріалами з сайту tsn.ua

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Які неприємні сюрпризи чекають на невакцинованих українців з 8 листопада