Чи можна вакцинуватися проти COVID-19 алергікам: відповідь НСЗУ

Алергія на їжу, домашніх тварин, ліки не є протипоказанням до вакцинації проти COVID-19.

Люди з алергією можуть сумніватися, чи робити  щеплення проти COVID-19 , оскільки вважають, що вакцинація мовляв їм зашкодить. Але, якщо алергія не пов’язана з реакцією на процедуру і компонентом вакцини, то імунізуватися обов’язково треба.

Про це інформує Національна служба здоров’я України.

Фахівці нагадали, що алергія – це реакція імунної системи на алерген. Станом на зараз науці поки відомо більше 20 тисяч алергенів, але не кожен з них викликає реакцію у кожної людини з алергією.

У НСЗУ відзначають, якщо є алергія не пов’язана з вакцинами, наприклад, на їжу, домашніх тварин, отрута, фактори навколишнього середовища, латекс, пероральні ліки, то щеплення можна, вона не є протипоказанням.

“Алергічний риніт також не впливає на щеплення, з ним можна спокійно вакцинуватися. Якщо ви знаєте, які саме алергени викликають у вас реакцію, ознайомтеся з складом вакцини”, – йдеться в повідомленні.

Склад вакцин можна знайти в інструкції на сайті Державного експертного центру МОЗ, на сайті vaccination.covid19.gov.ua . Або запитати у медичних працівників в місці вакцинації.

Однак, якщо є алергія на один з компонентів конкретної вакцини, то робити щеплення саме нею не варто.

За матеріалами з сайту tsn.ua

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Чи можна вакцинуватися проти COVID-19 алергікам: відповідь НСЗУ