Облгази проводять маніпуляції з показаннями лічильників газу! Черговий масштабний шaнтаж!

​​Україною котиться черговий газовий шантаж від облгазів.

Консультаційний центр ГазПравда почав отримувати масові звернення про штучне завищення облгазами обсягів спожитого домогосподарствами газу за звітні періоди.

Уже кілька місяців поспіль спостерігається чітка тенденція – облгази просто ігнорують вчасно передані домогосподарствами покази лічильників. Натомість споживачам виставляються інші показники – значно вищі, ніж споживачі фіксують в особистих кабінетах.

Незважаючи на обурення споживачів, облгази відмовляються змінювати показники лічильників, мотивуючи це тим, що ті невчасно надали відповідну інформацію – тобто, пізніше 6 числа календарного місяця, що настає за розрахунковим.

Одна із ймовірних причин подібних маніпуляцій облгазів – це штучне завищення фактичного споживання газу домогосподарствами у поточному газовому році з метою отримання надприбутків при нарахуванні плати за доставку/розподіл блакитного палива у 2022 році. Адже саме на підставі фактично спожитого газу за період із 1 жовтня 2020 року по 30 вересня 2021 року облгаз буде здійснювати розрахунок щомісячної плати за доставку/розподіл газу кожному домогосподарству вже з січня 2022 року і впродовж усього 2022 року.

Нагадуємо, що чинним Кодексом газорозподільних мереж визначено алгоритм розрахунку щомісячної плати за доставку/розподіл газу побутовим споживачам:

1) розрахунки споживача за послугу розподілу природного газу, здійснюються виходячи з величини річної замовленої потужності об’єкта споживача та оплачуються споживачем рівномірними частками протягом календарного року.

2) місячна вартість послуги доставки /розподілу природного газу визначається як добуток 1/12 річної замовленої потужності об’єкта споживача на тариф, встановлений НКРЕКП для відповідного облгазу із розрахунку місячної вартості одного кубічного метра замовленої потужності.

3) річна замовлена потужність об’єкта споживача на розрахунковий календарний рік визначається облгазом виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим об’єктом за газовий рік, що передував розрахунковому календарному року.

Отже, виходячи з вище наведених норм Кодексу, зазначені дії облгазів призводять до збільшення фактичних обсягів споживання газу споживачами та — плати за доставку газу у 2022 році.

Це не просто маніпуляції облгазів, а порушення ліцензійних умов. Правомірність дій газорозподільних компаній повинен оцінити регулятор. Якщо порушення справді знайдуться, має бути ухвалене рішення про запровадження санкцій у вигляді штрафів або навіть позбавлення ліцензій злісних порушників чинного законодавства.

Що можна зробити, якщо облгаз маніпулює вашими обсягами споживання?

Перший крок — зверніться до свого облгазу із офіційним письмовим зверненням та вимогою надати роз’яснення, чому передані вами показники лічильника зафіксовано неправильно і звідки взялася зазначена у рахунках сума.

Також, якщо у вас є зафіксовані показники лічильника, які вчасно були передані облгазу (фото або скріни з особистого кабінету чи чатботу), то можна вимагати провести коригування показників в особистому кабінеті або вимагати здійснити контрольне зняття показників лічильника, та передати показники лічильника постачальнику газу з урахуванням коригувань.

Варто наголосити, що відповідно до абзацу шостого пункту 4 глави 4 розділу IX Кодексу, облгаз має право здійснювати контрольні зняття показів лічильника природного газу споживача та зобов’язаний робити це не рідше одного разу на шість місяців (з урахуванням встановленого строку для контрольного огляду вузла обліку). Він також повинен формувати об’єм розподілу і споживання природного газу по об’єкту споживача за розрахунковий місяць, в якому було здійснено контрольне зняття показань лічильника газу, з урахуванням його фактичних показань.

Якщо облгаз відмовиться від коригування показників або проведення контрольного зняття показників лічильника, тоді із питанням правомірності його дій варто звертатися уже до НКРЕКП, виклавши всі обставини справи, надавши відповідь Оператора ГРМ та докази своєчасного передавання показників лічильника (якщо такі існують).

Зважаючи на той факт, що такі ситуації щодо неправильних показників газу мають місце в різних регіонах країни, ГазПравда рекомендує звертатися до НКРЕКП не просто із скаргою про порушення облгазів, але і вимагати провести їх перевірку Регулятором на предмет дотримання ліцензійних умов.

Контакти НКРЕКП ви знайдете за посиланням.

Також радимо вам, передаючи показники лічильника, фіксувати це на фото чи відео, робити скріни в особистому кабінеті чи чат-боті;Про усі можливі способи передачі показів лічильника вашому облгазу детальніше можете ознайомитися ТУТНагадаємо, покази лічильника потрібно передавати протягом п’яти календарних днів (до 05 числа включно) місяця, наступного за звітним (Кодекс газорозподільних систем). Якщо за підсумками наступного місяця споживач своєчасно надасть показання лічильника газу, формування об’єму розподілу та споживання природного газу за період зазначеного місяця здійснюється з урахуванням наданих показань.

У разі неотримання до 06 числа місяця, що настає за розрахунковим, показань лічильника та за умови, що лічильник газу не оснащений засобами дистанційної передачі даних, фактичний об’єм використаного природного газу за розрахунковий період облгаз визначає самостійно на рівні планового місячного об’єму споживання на відповідний період, що розраховується, виходячи з групи споживання споживача та його середньорічного об’єму споживання природного газу за останні 12 календарних місяців.

Джерело

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Облгази проводять маніпуляції з показаннями лічильників газу! Черговий масштабний шaнтаж!