Щ0йнo! Cтрaшнa звістка – країна в трaурi: Зеленський вийшов. Сотні жертв – правду дізнались всі. Сльози

У День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, Президент Володимир Зеленський поклав квіти до Стіни пам’яті полеглих за нашу державу, розташованої на вул. Трьохсвятительській у Києві.

У церемонії вшанування пам’яті загиблих захисників також взяли участь керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, започатковано у 2019 році указом Президента Володимира Зеленського № 621/2019. Це рішення ухвалено з метою гідного вшанування пам’яті всіх військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які полягли в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави, увічнення їхнього героїзму, зміцнення патріотичного духу в суспільстві.

Відзначимо, що У 2014-му році Іловайська трагедія забрала сотні життів українських військових, але досі ніхто не поніс за це покарання.

Тоді, через щільний вогонь росіян загинуло 366 українських воїнів, 429 було поранено, 300 потрапили у полон. Це були люди, які за покликом серця пішли боронити кордони України та проганяти з нашої землі ворога.

В Офісі генерального прокурора, як вже повідомлялося, сподіваються, що Міжнародний кримінальний суд (МКС) розпочне розслідування фактів військової агресії РФ проти України, зокрема, трагедії біля Іловайська.

Валерій Гелетей, який був міністром оборони з 3 липня по 14 жовтня 2014 року, розповів «24 каналу» про події, які розгортались тоді – зокрема, про те, кого направляти в Іловайськ – вирішував Аваков.

«Кого направити в Іловайськ – добровольчі батальйони чи Національні гвардію – вирішував Аваков. Нацгвардія та найбільш професійні підрозділи МВС тримали Маріуполь. Лишались добробати, які направили на зачистку туди, де потрібна була допомога. Я питав Авакова, чому він направив туди добровольців», – наголосив екс-міністр оборони Гелетей.

Щоправда, варто пам’ятати, хто був тоді головнокомандуючим – це не генерали чи будь-хто інший, а п’ятий президент України Петро Порошенко, який наразі ігнорує допити у справі Іловайського котла.

Про це на брифінгу у Києві наголосив начальник департаменту нагляду за кримінальними провадженнями щодо злочинів, здійснених в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора Юрій Рудь.

«Генерал Хомчак був допитаний. З приводу іншої особи, названої вами, органами досудового розслідування вживалися заходи щодо його виклику, він не прибув на допит, але ми будемо ще вживати заходів для забезпечення його допиту. Наразі ми очікуємо висновок експертизи, щоб провести допит комплексно по всіх питаннях», – зазначив Рудь.

Він також не розкрив деталі першого допиту Хомчака, зазначивши, що у 2014 році до перемовин з посадовцями ЗС РФ про коридор для українських військових був залучений не лише Хомчак, а й посадовці Генштабу та тодішнє керівництво сектору “Б”.

Політолог Володимир Фесенко зазначив, що Петро Порошенко знає, хто і які рішення приймав під час тої страшної трагедії і, що саме Порошенко має понести відповідальність. Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбук.

«Безумовно, відповідальність за те, що сталося, несе не одна людина. І з цим врешті решт треба розібратися, в першу чергу правоохоронним органам. До речі, дивно, що у справі про Іловайську трагедію жодного разу не допитувався як свідок Петро Порошенко. Про це два роки тому сказав Анатолій Матіос, який тоді був головним військовим прокурором. Але Петро Олексійович був у серпні 2014 р. і Президентом і Верховним Головнокомандуючим, знає, хто саме і які рішення тоді ухвалював, яким чином здійснювались переговори з росіянами про виведення наших військових з оточення.

Ми маємо пам’ятати і шанувати загиблих у цій трагедії. Але також треба розібратись врешті решт і з повноцінним розслідуванням цієї трагедії. Це було б справедливо», – наголосив політолог.

Українська армія втратила 366 воїнів, 429 отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 – потрапили в полон.

За матеріалами dialog.ua

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Щ0йнo! Cтрaшнa звістка – країна в трaурi: Зеленський вийшов. Сотні жертв – правду дізнались всі. Сльози