Мu цe зрoбuлu. Україну вpятoвaнo: Прeзuдeнт пoвiдoмuв про те, що в Україні вже зaпyстuлu…

В українському Інституті молекулярної біології та генетики НАН розробили та підготували до використання тест-системи для діагностики вірусу.

Про це повідомив перший заступник міністра освіти та науки Юрій Полюхович у Facebook.

“Головна проблема, на якій треба зосередитися найближчий час, – це запуск масштабного виготовлення українських тест-систем для діагностики вірусу.

За дорученням Прем’єр-міністра разом з Віце-прем’єр-міністром Вадимом Пристайком відвідали Інститут молекулярної біології та генетики НАН, де поспілкувалися з керівництвом та вченими, – пише він.

За його словами, тест-система виготовлена на основі кількісної полімерної реакції (ПЛР). “Система пройшла реєстрацію, підтверджена її точність і специфічність на рівні 99,9%” – підкреслив він.

Собівартість однієї реакції на цьому тесті становить 250 грн, тоді як іноземні аналоги коштують 370-450 грн, зазначив Полюхович.

Наразі Інститут отримав 350 тис. гривень від держави і виготовив перші партії тестів на 600 аналізів, які передані в Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ та Центр громадського здоров’я МОЗ.

Однак Інститут може виробляти набагато більше тестів, які зараз дуже потрібні Україні. Менш ніж за тиждень науковці можуть зробити набори на 10 тис вимірювань, а за 10-12 днів – на 50 тис. Головне, що для цього потрібно – кошти.

Ми повинні інвестувати в нашу науку та забезпечити ефективний захист українців. Масштабне виготовлення та використання тест-систем також дозволить нам:

▪️ бути незалежними від іноземних виробників;

▪️ заощадити на вартості систем та їхній доставці;

▪️ швидко виробляти необхідну кількість систем залежно від епідеміологічної ситуації.

Ще одна проблема: за словами науковців, вірус сильно мутує. Це також потрібно враховувати під час виготовлення тест-систем. Інститут молекулярної біології та генетики створив такий тест, в якому можна досить швидко врахувати процес мутацій. Вчені гарантують, що на це потрібен лише день, тоді як в закордонних розробках йдеться про тиждень.

Тож працюємо далі! Дякую всім за підтримку, – зазначає він.

Додамо, що в Україні також почалося виробництво вітчизняних тестів ПЛР-тестів для діагностування коронавірусу. Про це повідомив заступник керівника Офісу президента України (ОП), секретар Координаційної ради з протидії поширенню вірусу Кирило Тимошенко.

За його словами, уже почалося виробництво вітчизняних тестів для проведення полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), які надійдуть в медустанови орієнтовно через 10 днів. До цього часу Україна забезпечена запасом імпортних ПЛР-тестів.

Джерело

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Мu цe зрoбuлu. Україну вpятoвaнo: Прeзuдeнт пoвiдoмuв про те, що в Україні вже зaпyстuлu…