Як виростити велику цибулю, яка буде довго зберігатися

Я ще не дуже досвідчений городник. Але ось цибуля у мене росте просто чудово. А доглядати за нею навчила одна сусідка по дачі: всі заздрять її врожаям! Ось і я хочу розповісти Вам, як це робиться. Так би мовити, пустити секрети сусідки в маси.

Секрет перший

Цибуля не любить глинистого грунту, якщо у Вас такий, потрібно на грядку обов’язково насипати піску, торфу, все перемішати. А ще потрібен слаболужний грунт, якщо у вас кислий обов’язково з осені (навесні це робити пізно) потрібно внести доломітове борошно для розкислення.

Секрет другий

При посадці сівка потрібно опустити його на хвилин 10-20 в розчин марганцівки для знезараження посадкового матеріалу.

Секрет третій

Потім потрібно обрізати вершечки, щоб цибуля швидше проростала.

Секрет четвертий

У рядок насипати трохи звичайної солі, яка допоможе в боротьбі з цибулевою мухою.

Секрет п’ятий

Поруч з грядкою цибулі обов’язково садіть грядку з морквою, яка знову ж відлякає цибулеву муху. А цибуля, в свою чергу, відлякує морквяну муху. Так би мовити, користь обопільна.

Цибуля і морква повинні рости поряд!

Секрет шостий

Зробіть три підгодівлі.

1-ша- в фазі двох листочків — гнойова жижа (1 л гною на відро води) або курячий послід (1 склянка на відро води) + 30-40 г суперфосфату, попередньо розчиненого в теплій воді, + стакан золи.

2-га підгодівля через два тижні: суперфосфат — 30 г + сечовина 10 г + калій 5 г на відро води.

3-тя підгодівля — наприкінці червня — суперфосфат 30 г + сечовина 10 г + калій 5г. Якщо будете годувати на початку липня — азот (сечовину) виключіть.

І ні в якому разі не допускайте надлишку азотних добрив, буде хороше перо, а головки постраждають. З калійних добрив краще всього підійде сірчанокислий калій, так як цибуля вимоглива до сірки. А від калію залежить збереження цибулі. Він ще є в золі.

Секрет сьомий

Ні в якому разі не застосовуйте в підгодівлі свіжий гній і хлористий калій (якщо його і вносити, то тільки з осені) — відразу ж знизите свої врожаї. Не нехтуйте фосфором — від нього багато в чому залежить величина цибулин.

Сушимо цибулю правильно!

Секрет восьмий

Дуже важливий, тому що всі ми хочемо, щоб цибуля зберігалася, як можна довше. Так ось, що б так і було, необхідно цибулю зібрати вчасно, а саме до перших серпневих дощів. Найкраще — в кінці липня. Встигнете підмочити не тільки свою цибулю, але і репутацію хорошого городника — вже ніщо не допоможе зберегти цибулю дійсно довго.

Секрет дев’ятий

Звичайно ж, потрібно якомога краще просушити цибулю на горищі, де гуляє вітер. Потім зняти весь засохлий бруд, відрізати висохле перо, залишивши 8-10 см.

Секрет десятий

А ще раджу час від часу перебирати цибулю. Якщо раптом зіпсується хоча б одна — від неї почнуть псуватися і інші.

Хочете вірте, хочете ні, у мене ріпчаста цибуля зберігається до нового врожаю і довше в паперових мішках на кухні під столом. Бажаю і Вам бути з цибулею цілий рік!

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Як виростити велику цибулю, яка буде довго зберігатися