Погрожував студентам за Майдан і вимагав зняти з гуртожитку український прапор,- Зеленський ламає «слуг» щоб пропхати цього міністра

Скандального ексрегіонала Сергія Шкарлета намагаються винесли на голосування Ради міністром освіти. Зеленський злиться, хоче звільнити голову комітету Що сталося

Подав прем’єр-міністра Денис Шмигаль. Шкарлет уже пройшов співбесіду і у прем’єр-міністра, і у президента.

Найбільші «освітянські» громадські організації — Батьки SOS, Освіторія, Смарт освіта, Едкемп Україна та інші — закликали не призначати Шкарлета міністром освіти та науки. Науковці та активістів, вийшли під ВР і виступали проти такого призначення. Комітет освіти у ВР не підтримав цю кретуру Зеленського.

Але на цьому історія не завершилася. Обізнаний співрозмовник зі «слуг» розповідає, що Офіс Президента розцінив таке рішення комітету як демарш його голови — Сергія Бабака.

«І поставили задачу зняти і замінити на більш лояльну людину. Вже збирали голоси серед членів комітету і фракції, почалася планомірна робота», — розповідає LIGA.net співрозмовник.

У коментарі LIGA.net голова комітету Сергій Бабак розповів, що комітет не зміг ані підтримати, ані не підтримати кандидатуру Сергія Шкарлета. На питання про бажання звільнити його з посади відповів, що не має щодо цього «достовірних даних».

Звідки взявся Сергій Шкарлет

Сергія Шкарлета порекомендували ректори університетів під час зустрічі з Володимиром Зеленським. Окрім того, що цю кандидатуру порадили ректори, Сергій Шкарлет ще й особисто сподобався президенту. Про це LIGA.net розповів співрозмовник з ОП.

За словами ексміністерки освіти і науки Ганни Новосад, Шкарлет може бути представником ректорів, які лобіювали скасування змін у вищій освіті.

«Я можу сказати наступне — кандидатуру пана Сергія пропонував ряд ректорів, які систематично, зокрема на зустрічі з президентом Володимиром Зеленським, пропагували ідею скасування ЗНО на вступ до бакалаврату після коледжів, агітували за ідею обмеження ЗНО і заміну його на вступні іспити в магістратуру, скасування КРІ для ректорів. А також завжди додавали, що в них є «хороший кандидат». Не складно провести паралель, щодо того, що ті, хто пропонує кандидатуру пана Сергія знають і переконані, що він може допомогти впровадити їхні омріяні «ініціативи», — розповіла в коментарі Новосад.

Ексміністерка Ганна Новосад твердила, що Шкарлет мав «шалену підтримку», бо «окремій когорті ректорів дуже потрібен свій зручний міністр, який буде не про якість освіти, а про зручність заради збереження своїх посад. І грошей». Її слова підтверджував й обізнаний співрозмовник LIGA.net, який працює у системі освіти.

За словами Новосад, з 1 січня цього року МОН запустило нову модель фінансування університетів — за результатами їхньої діяльності. Низка вишів отримали значно більше, аніж мали б за старою системою. Ексміністерка розповідає, що наприкінці січня, коли кожен університет отримав свій новий бюджет, МОН надіслало їм листа. У ньому попросили використати цей плюс у коштах на доплати викладачам.

«Що зробив Сергій Шкарлет? Через 2 тижні купив собі автівку за 60 тисяч доларів за університетський кошт. За державний кошт. Зарплатня у викладачів цього університету «брудними» — 14 210″, — відреагувала Ганна Новосад

Хто такий Сергій Шкарлет:Ректор Чернігівського державного технологічного університету. У своєму інтерв’ю 2010 року Сергій Шкарлет, який балотувався тоді в депутати облради від Партії регіонів, заявляв: «Політичні орієнтири я обрав ще у 2004 році. На президентських виборах підтримував Віктора Януковича. Не змінив своїх переконань навіть тоді, коли довелося відчути на собі певний тиск тодішньої правлячої партії, яка наполегливо пропонувала отримати її партквиток. Я повністю поділяю погляди і принципи Партії регіонів».

Міністр освіти та науки при Вікторі Януковичі Дмитро Табачник особисто вручав Сергію Шкарлету нагрудний знак та посвідчення «Заслужений діяч науки і техніки».

У 2013 році наказом Віктора Януковича Шкарлета призначили до складу Комітету з Державної премії України в галузі освіти, за міністра Дмитра Табачника був членом акредитаційної комісії. Того ж таки грудня 2013 року, коли уже тривала Революція Гідності, ректор ще був у Партії регіонів

Членкиня освітнього комітету Ради Наталія Піпа в коментарі LIGA.net розповіла, що на питання комітету про членство в Партії регіонів Шкарлет відповів, що «ніколи там не був», але йому «видавали членський квиток».

У період Євромайдану Сергій Шкарлет нібито погрожував студентам, які виходили на протести. Цю інформацію LIGA.net підтвердив тодішній декан університету, де Шкарлет є ректором, Олександр Кухарук.

«Це правда. Він навіть вимагав зняти з гуртожитку український прапор, але потім домовився зі студентами, які це зробили. Тоді він був радником Дмитра Табачника, який розглядав його певний час на свого заступника», — сказав Кухарук. Нерекомендований, не значить не призначений

Стало відомо, що парламентський комітет з питань освіти, науки та інновацій не підтримав кандидатуру Сергія Шкарлета на призначення міністром освіти та науки. Однак, це не означає, що її не виставлять на голосування.

«Визначатиметься зал (Верховної Ради — ред), комітет уже ухвалив своє рішення. Постанову принаймні планували винести на голосування. Визначатимуть усі народні депутати, і ми, в принципі, може дізнатися, в кого які пріоритети, цінності й переконання. Це буде дуже показово. Мені цікаво буде подивитись на перелік народних депутатів усіх фракцій, які підтримають пана Сергія та матимуть в собі моральні зусилля вибудовувати якусь освітню політконсультацію», — прокоментувала ексміністерка освіти та науки Ганна Новосад.

Як бачимо, суспільний резонанс щодо одіозної кандидатури зумів призупинити процес призначення, однак громадськості, і насамперед, науковій та освітній спільноті не варто втрачати пильності, адже нерекомендований, не значить не призначений. А значить, що «перемога» ще не наступила, загроза «зради» досі існує.

Джерело

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Погрожував студентам за Майдан і вимагав зняти з гуртожитку український прапор,- Зеленський ламає «слуг» щоб пропхати цього міністра