Поліція та суди Одеської області оштpафували підприємця за те що він пoмагав людям

Поліція та суди Одеської області оштрафували підприємця Дмитра Осовського за незаконний продаж електроенергії – бо він встановив генератор у кафе для підзарядки гаджетів відвідувачів

І у своєму кафе в Овідіополі бізнесмен Dmitry Osovsky за свій рахунок придбав та встановив генератор. Осовський звернувся до відвідувачів з проханням добровільно донатити на закупівлю пального для генератора. Під час відключень електрики генератор вмикався і люди мали можливість сидіти в теплі, пити чай та підзаряджати гаджети. Донати на пальне суд назвав “незаконним продажем електрики” і Осовського оштрафували на 17 тисяч гривень, ось рішення: https://reyestr.court.gov.ua/Review/108475524…

“Злочин” розслідували одразу три дільничних поліцейських – Владіслав Мельничук, Гавриленко Віктор та Ширинов Терпак Агаз-огли.

Суддя Овідіопольского районного суду Павло Кириченко виніс вирок про штраф, суддя Одеського апеляційного суду Ігор Красновський вирок підтвердив. Підприємця визнали винним.

Але в чому ж він порушив закон?

1. У рішенні суду не сказано, в чому підприємець порушив закон, адже факт продажу електрики нічим не доведений, донати були добровільними і сплачувати їх могли ті, хто бажає. Без наявності чеку за продаж електрики назвати це продажем неможливо.

2. Українська влада не здатна сама забезпечити країну автономними резервними системами живлення, не стимулювала закупівлю генераторів для закладів громадського харчування, змушуючи малий бізнес вдаватись до самостійного виживання.

3. Підприємець купив генератор, щоб зберігати робочі місця, сплачувати податки державі, комунальні платежі місту, і він свої обов’язки виконує. Податки сплатив він і за купівлю генератора, і пальне з податками одразу продається. На усі ці податки утримуються у тому числі ці п’ять держслужбовців, які залізли у кишеню підприємцю.

4. Люди, яких Росія позбавила нормальних умов існування, мали б йти грітись та підживлювати свої гаджети до державних установ – до тих же судів, до тієї ж поліції, там, де автономне живлення встановила держава. А насправді у людей немає можливості встановити собі генератор у квартирі, і тому саме такі кафе це частина інфраструктури життєзабезпечення.

Про совість тут нема чого казати, у людей, які малюють такі справи та такі вироки, питання моралі у житті виникає дуже рідко. Це ще один такий малий, але насправді ганебний і показовий випадок, коли держава замість допомоги громадянам у виживанні навпаки працює для здирництва та знищення бізнесу.

Сподіваюсь, що Дмитро Осовський завдяки розголосу та підтримці фахівців зможе належним чином захистити свої права у Верховному суді.

Юрій Бутусов

Поліція та суди Одеської області оштpафували підприємця за те що він пoмагав людям