Пyтінy буде не до України! В Чехії заявили, що гoтyють “рeфeрeндум” про приєднання Кaлiнiнгрaдy до “Рідної гавані”

У Чехії активно поширюється жарт про приєднання Калінінградської області Росії до складу Чехії. Фраза “Давайте анексуємо Калінінград” заполонила чеський сегмент інтернету. Місто Калінінград “перейменували” на Краловець, у нього з’явився свій сайт та акаунт у твіттері, а чехи підписують петицію за “приєднання” Калінінградської області до Чеської Республіки.

Про це пише чеське видання iDNES.

Усе почалося з одного жартівливого твіту. “Настав час розділити Калінінград, щоб наші чеські брати нарешті отримали доступ до моря”, — йдеться в оригінальному пості анонімного польського користувача. Він доповнений картою, що показує поділ району на дві половини. Один відходить до Польщі, інший — до Чехії

Цим твітом поділився депутат Європарламенту Томаш Здеховський. “А потім не люблять поляків”, — пожартував він. Але російський ЗМІ сприйняли його жарт всерйоз і повідомили, що чеський політик пропонує розділити Калінінградську область між Чехією і Польщею.

Це потягло за собою низку жартівливих твітів. Навіть колишній міністр фінансів Чехії Мирослав Калоусек не втримався. Він написав, що єдиний чех, який дійсно може бути радий тому, що Чеська Республіка не має виходу до моря, — це міністр оборони. “Військово-морський флот коштує навіть дорожче, ніж Військово-повітряні сили”, — сказав він.

Користувачі почали поширювати карти і фотографії Калінінграда з чеським прапором. Для Краловця навіть створили сайт та “офіційний” твіттер-акаунт, зараз там понад 49 тисяч фоловерів. “Після успішного референдуму 97,9% калінінградців вирішили приєднатися до Чехії та перейменувати місто на Краловець”, — сказано на сайті.

Ідею “анексії” Калінінграда підхопив сатиричний сайт AZ247. Було створено відповідну петицію за “анексію” території, яка за п’ять днів зібрала понад 12 тисяч підписів. У ній сказано, що підставою для “анексії” є те, що місто Кенігсберг було засноване чеським королем Пржемислом Оттокаром II у 1255 році. “Як показала Росія у Криму і зараз показує на сході України, це цілком нормально — зайти на територію чужої держави, оголосити там референдум, а потім анексувати територію”, — йдеться в петиції.

Пyтінy буде не до України! В Чехії заявили, що гoтyють “рeфeрeндум” про приєднання Кaлiнiнгрaдy до “Рідної гавані”