Людям пoяснили кого не зaчепить сплата пoдатку на власний город, а кому доведеться платити

🔴Законопроєкт 5600: щоб розвінчати міфи та дати відповіді на ті фейки, якими лякають людей в частині мінімального податкового зобов’язання! Після прийняття парламентом законопроєкту 5600, який, серед іншого, вводить поняття мінімального податкового зобов’язання для власників земельних ділянок. Одразу в пайовиків, власників земельних наділів, виникло зрозуміле запитання: Хто ж буде платити і за яку замелю?

👉Одразу наголошу: за городи, присадибні ділянки та дачі платити не треба! Мінімальне податкове зобов’язання направлене лише на детінізацію сільськогосподарської діяльності!

❓Кому не потрібно хвилюватись?

Ця норма абсолютно ніяк не вплине на тих аграріїв, які обробляють землю, продають урожай та офіційно сплачують усі податки.

Чому? Бо нині сума податків на 1 га, які вони вже сплачують, зазвичай перевищує мінімальне податкове зобов’язання і становить в середньому 2300 грн. Тож людям, які надають свою землю в оренду таким аграріям також нічого хвилюватись, платять податки вже самі доброчесні орендотримачі.

❓Хто ж буде платити і чому?

Мінімальне податкове зобов’язання щорічно доведеться платити тим фермерам, що сплачують з 1 га податків менше ніж 1100 грн мінімального податкового зобов’язання.

🔰Що входить у розрахунок МПЗ: ▪️податок на землю; ▪️податок з доходу за продаж урожаю, вирощеного на цій ділянці; ▪️податок на доходи фізичних осіб; ▪️військовий збір із зарплати найманих працівників.

Якщо сплачена сума з 1 га землі менша за МПЗ – потрібно буде орендотримачу доплати у бюджет. Зазвичай це ті, хто орендує у людей землю без офіційного оформлення оренди. На сьогодні в тіні знаходиться оренда 8 млн. га землі.

Так, люди, які здають свою землю в оренду неофіційно, отримають платіжки з мінімальним податковим зобов’язанням, але потім прийдуть до свого орендаря, якому прийдеться заплатити за них. І щоб у наступному році не діставати готівку йому буде краще оформити офіційну оренду.

❓Чому це важливо для громад та країни?

Тіньовий обробіток землі, наразі завдає збитків в першу верху бюджету на майже 12 млрд грн щороку. І більшість цих коштів втрачають місцеві бюджети.

А це утримання садочків та шкіл, медицини та інфраструктури. Саме голови громад і місцеві депутати з Вінниччини не раз зверталися до народних депутатів підтримати цей закон.

🔰Новий податок буде розподілятись так: ➕до місцевих бюджетів – 60 %, ➕державний бюджет – 25 % ➕обласний – 15 %

Для пайовиків, які здають землю в оренду чесному бізнесу – нічого не зміниться, для власників городів теж нічого не зміниться.

Беручи до уваги кількість тіньових агровиробників, надходження до бюджетів мають збільшитися в рази, що дозволить надати новий поштовх для розвитку українського села.

Лариса Білозір

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Людям пoяснили кого не зaчепить сплата пoдатку на власний город, а кому доведеться платити