Від легкої застуди до реанімації 2 дні: новий симптом “дельтu” при появі якого потрібно негайно звертатися до лікаря

Сuмптомиu коронu стали схожuмu на симптоми ГPВІ та грuпy.

Про це заявила заступник директора з клініко-аналітичної роботи ЦНДІ епідеміології споживнагляду, д.м.н., професор Наталія Пшенична.

За її словами, все більше у пацієнтів зустрічається нежить і біль у горлі, а ось втрата нюху та смаку відійшли на другий план.

У 30-50% випадків у дебюті хвороби стала зустрічатися діарея та інші проблеми з боку шлунково-кишкового тракту “, – сказала Пшенична.

Вона зазначила, що вірус може розмножуватися в кишечнику навіть після одужання, а в частини пацієнтів його можна виявити в кишечнику навіть за кілька місяців після хвороби.

Виділяючи штам “Дeльтa” серед інших штамів кoронu, лікарі акцентують увагу не лише на високому ступені заразності вірусу, але і специфічно агресивному впливі на організм людини.

Спочатку перебіг хвороби може бути майже безсимптомним, або бути схожим на звичайну застуду, не надаючи цьому уваги, люди спокійно займаються самолікуванням, але перехід від легкої форми хвороби до реанімації може бути надто стрімким. Іноді, мова йде про лічені години. Про це УНН розповіла головний лікар Миколаївської обласної лікарні Світлана Федорова.

“Потрібно розпочинати лікування якомога раніше. При цій хвилі не такий виражений кашель, не така висока температура і тому людина сидить вдома, не лікується, а на 3 і 4 добу починається задишка, падає сатурація, пацієнт тільки тоді розпочинає лікування і може дійти до реанімаційного стану”, – вважає Світлана Федорова. Як стверджують лікарі, поява задишки або ускладненого дихання – це практично гарантія того, що легені вже вражені

Вилікувати вдома пошкоджені легені без кисню та необхідних ліків – неможливо. Саме тому при появі труднощів із диханням, задишки слід негайно звертатися в лікарню, доки ще не пізно і сатурація не досягла критичної межі. “Ми всі знаємо що нині мутований вірус, а я вважаю що “Дельта” – штам, який мутував кілька разів – дуже швидко розвивається. Тому якщо раніше у першій хвилі до важких пневмоній і до дихальної недостатності люди доходили за 7-10 діб, то зараз це можуть бути лічені години”, – заявила головний лікар Світлана Федорова.

Медик закликає уважно стежити за станом здоров’я і якщо вже у Вас діагностовано C0ViD-19, нехай навіть у легкій формі, зателефонуйте сімейному лікарю, проконсультуйтеся стосовно лікування, збалансовано харчуйтеся і вживайте багато чистої води без домішок.

За матеріалами з сайту prykarpattya.com

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Від легкої застуди до реанімації 2 дні: новий симптом “дельтu” при появі якого потрібно негайно звертатися до лікаря