Один укол вилikyє від кoвiду? За якими лiками ганяються укpaїнці та вимaгають його у лікарів

«Ремдесивір» — ліки, за які рідні пацієнтів з ковідом готові платити будь-які гроші та добувати всіма правдами та неправдами. «Сарафанне радіо» рознесло Мелітополем, що на Запоріжжі, що цей препарат виліковує від ковіду. Нібито, достатньо лише одного уколу, щоб навіть важкий хворий пішов на поправку. І, подейкують, що у лікарнях ліки є, але їх не дають безкоштовно, а продають з-під «прилавку» по 3,5 тис. грн за флакон. До того ж не всім.

Принаймні такі історії неодноразово розповідали журналістам МВ читачі. Одні кажуть, що знайомі купували дорогі ліки просто у медиків. Інші намагалися знайти його в аптечній мережі міста, але там повідомили, що препарат у роздрібну торгівлю не надходив, оскільки проходив лінією держзакупівель і безкоштовно розповсюджувався по ковідних шпиталях. Дехто навіть знайшов наказ МОЗ від 2020 року, згідно з яким ці ліки дійсно мали розподілити по територіях і на частку всіх пацієнтів Запорізької області припадало 565 флаконів.

За інформацією міського голови Івана Федорова, препарат «Ремдесивір», закуплений за рахунок державного бюджету, багатопрофільна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги справді отримала у листопаді 2020 року в кількості 42 флакони згідно з розподілом Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації. І вже до середини грудня того ж року препарат використали в повному обсязі за призначенням лікарів пацієнтам госпіталів. Кому саме його призначали і за якими свідченнями, у мерії не відповіли, хоча журналісти «МВ» таке питання поставили.

У березні 2021 року Мелітополь теж отримував «Ремдесивір» – 102 флакони згідно розподілу. І вже у квітні весь запас був використаний підрозділом «Інфекційна лікарня». Знову ж таки, без вказівки, кому він призначався, за яких умов і за якими показами.

В аптеках міста настільки бажаних і дефіцитних ліків дійсно немає. А ось у мережі – скільки завгодно. Вартість його на чорному ринку в районі 3,2-3,5 тис. за флакон. Доставка можлива поштовими компаніями або кур’єром. У тому числі є доставка по Мелітополю. І один із читачів нею скористався. Ось тільки, на жаль, препарат не допоміг перемогти хворобу рідній людині. Можливо, річ у тому, що мелітопольцю продали підробку. А можливо, препарат зовсім не допомагає.

За даними Вікіпедії, «Ремдесивір» — синтетичний противірусний препарат, який був розроблений у лабораторії компанії «Gilead Sciences» для лікування лихоманки Ебола та лихоманки Марбург. Але експериментально було доведено ефективність його щодо коронавірусів. Нібито. Тому що у листопаді 2020 р. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) видала умовну рекомендацію проти використання «Ремдесивіру» у госпіталізованих пацієнтів з коронавірусом, незалежно від тяжкості захворювання, оскільки немає доказів того, що він покращує виживання та інші результати у цих пацієнтів.

Виходить, що мелітопольці ганяються за препаратом із недоведеною ефективністю. Але їх можна зрозуміти, коли близька людина на межі життя і смерті хочеться зробити все можливе, схопитися за будь-яку «соломинку».

За даними мерії зараз лікарні Мелітополя не мають препарату «Ремдесивір», зате є інші ліки проти ковіду з такою ж недоведеною ефективністю. У жовтні 2021 року місто отримало як гуманітарну допомогу 150 флаконів ліки «Bamlanivimab» та 300 флаконів «Etesevimab». І зараз препарати використовуються в умовах закладу охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу хворим на гостру респіраторну хворобу ковід-19, уточнив мер.

Джерело

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Один укол вилikyє від кoвiду? За якими лiками ганяються укpaїнці та вимaгають його у лікарів