“Цю хвилю вже не переможемо за допомогою вакцинації, ми запізнилися”– прогноз епідеміолога

Катерина Сояк вважає, що ми цю хвилю вже не переможемо за допомогою вакцинації, бо з цим ми запізнилися.

У листопаді-грудні ситуація з коронавірусом в Україні в цілому та в Києві, зокрема, буде найважчою.

Про це  в інтерв’ю ТСН.ua розповіла епідеміолог Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк.

“Чого нам чекати – складно, звичайно, сказати. Зараз ми знаходимося на піку, а точніше тільки підходимо до нього. Тому в будь-якому випадку чекаємо ще на погіршення ситуації. Я думаю, що наступний місяць у нас буде, найімовірніше, найважчим, а може, це перейде і на грудень. До нового року ми поки що будемо в такому зростанні захворюваності”, – зазначила вона.

За словами лікаря, нинішня осіння хвиля потужніша за торішню.

“Звичайно, зараз набагато більше пацієнтів з коронавірусом. Ми бачимо це і за офіційною статистикою, і в лікувальних закладах. На сьогоднішній день ми побили рекорди, які були в цей же час минулого року. Звичайно ж, у цю хвилю ситуація погіршилася” , – сказала експерт.

Сояк також зазначає, що коронавірус все більше вражає молодих людей, хоча для старшого покоління він продовжує залишатися таким самим небезпечним.

“Зараз, дійсно, клініцисти відзначають, що COVID-19 помолодшав, так би мовити. У реанімацію потрапляють і у віці 20 років, і 30 років, і молодше 20 років. І серед дитячого населення збільшилися випадки, які потребують стаціонарної медичної допомоги. Але сильно узагальнювати я не стала б, і говорити, що хворіє тільки молоде населення. все одно групою ризику залишається літнє населення. і ті, хто не вакцинована, дійсно, переносять набагато важче захворювання. Це відзначають абсолютно все реанімації: більшість невакцинованих людей мають ускладнення і потрапляють на штучну вентиляцію легень. І відповідно, після цього шанси на позитивний результат набагато зменшуються”, – зазначає фахівець.

На думку епідеміолога Катерини Сояк, вакцинація вже не зупинить сьогоднішній спалах коронавірусу в Україні, втім робити щеплення все ж таки необхідно .

“Насправді, ми цю хвилю вже не переможемо за допомогою вакцинації, тому що з цим ми запізнилися. Добре, що ми вакцинуємося: у будь-якому випадку це дає позитивний ефект і конкретній людині, що вакцинується, і на майбутнє. Але цю хвилю ми переживемо вже не за рахунок вакцинації, а за рахунок якихось обмежувальних заходів та локдаунів ”, – підсумувала експерт.

За матеріалами з сайту tsn.ua

 

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

“Цю хвилю вже не переможемо за допомогою вакцинації, ми запізнилися”– прогноз епідеміолога