Нарешті поставлена остаточна крапка! Святкування Різдва в Україні: патріарх УГКЦ розповів хто і як повинен вирішувати дату

Патріарх Святослав зазначив, що календарне питання в УГКЦ вирішується відповідно до місцевих потреб.

Дату святкування Різдва за новим стилем 25 грудня (західного обряду), яке в народі називають “католицьким”, повинні ініціювати самі миряни. Якщо ініціатива календарної реформи виходитиме від церковної єрархії, то це не матиме відповідного ефекту.

В Україні на новий календар УГКЦ хотіла б перейти разом і з православними церквами. Таку думку висловив патріарх Української греко-католицької церкви (УГКЦ) Святослав, у четвер, 17 грудня, передає “РІСУ”.

“Це питання в першу чергу повинні піднімати наші миряни, знизу. Якщо ініціатива календарного питання виходитиме згори, то це чинитиме ще додаткові розколи. Подібні календарні війни, зокрема, були у США після ІІ Світової війни. Якщо буде знизу така всенародна потреба і єрархи відчують, що це не провокуватиме додаткових поділів на місцевому рівні, то тоді почнеться перехідний етап, експериментальний”, — сказав він.

Патріарх Святослав зазначив, що календарне питання в УГКЦ вирішується відповідно до місцевих потреб.

“Наприклад, я перебував на першому єпископському служінні в Аргентині, там ніколи не було старого календаря. Там відразу, коли громада почала оформлятися, коли почали священики організовувати парафії, одразу це відбувалося за новим стилем”, — пояснив глава УГКЦ.

Щодо переходу на новий календар в Україні патріарх Святослав сказав наступне: “Ми з нашого боку, УГКЦ, хочемо це робити разом з нашими братами православними. Україна має свій особливий контекст, зокрема, екуменічний, традиційний, є певні історичні моменти, які все таки десь там підсвідомо сидять у наших серцях і це потребує не одноосібного, а всенародного міжцерковного, екуменічного обговорення і руху”.

Нагадаємо, що вперше за століття в Україні 2017 року 25 грудня зробили вихідним днем на честь вшанування “католицького” Різдва. Останні три роки Україна святкує його разом з усім католицьким світом.

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Нарешті поставлена остаточна крапка! Святкування Різдва в Україні: патріарх УГКЦ розповів хто і як повинен вирішувати дату