“Країна не витримає, тому ми змушені”: Степанов ввечері повідомив, що вводитимуть замість адаптивного карантину

Голова МОЗ Максим Степанов повідомив. що в Україні достатньо напружена ситуація з COVID-19, однак повного локдауну країна не витримає. Про це він заявив 11 листопада на засіданні уряду.

“У нас COVID-19 розвивається ураганними темпами — і я зараз не перебільшую, я кажу так, як воно є. У нас заповнюються ліжка просто у геометричній прогресії… Для нас, лікарів, я думаю, найкращий спосіб – це застосування повного локдауну не менш, ніж на три тижні… Але, керуючись, спираючись, зокрема на ті розрахунки, які були від Міністерства економіки, від Міністерства фінансів, про те, що говорив прем’єр-міністр України — ми не в змозі витримати повний локдаун”, — сказав очільник МОЗ.

За його словами, головна мета заходів, які пропонує Кабмін — максимально допустимо розірвати ланцюг передачі хвороби. А розрив передачі ланцюга можливий тільки за рахунок зменшення контактів між людьми. 

“Отже, що ми пропонуємо, які зміни до карантинних обмежень? У зв’язку із розповсюдженням хвороби на всій території країни, ми пропонуємо відмовитися від адаптивного карантину та перейти на загальнодержавний карантин із обмеженнями, які діяли в попередньому варіанті карантину на територіях із “помаранчевим” рівнем епідеміологічної небезпеки для всіх територій”, — додав Степанов.

На період карантину в Україні буде заборонено: 

Проведення масових, культурних, зокрема концертних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших заходів за участю понад 20 осіб. У разі проведення заходів з кількістю учасників до 20 осіб, організатор забезпечує дотримання між учасниками фізичної дистанції не менше, ніж 1,5 метра.

Крім проведення офіційних спортивних заходів, включених до єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України та матчів командних ігрових видів спорту, професійних спортивних клубів — без глядачів за умови дотримання учасниками таких заходів відповідних санітарних і протиепідемічних заходів та здійснення обов’язкового щоденного контролю стану учасників.

Діяльність кінотеатрів та театрів із заповненістю кінозалів або залів понад 50% місць у кожному окремому кінозалі або залі.

Діяльність музеїв, які не забезпечують можливість обмежити кількість відвідувачів у залі з розрахунку одна особа на 20 квадратних метрів приміщення. 

Здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом, зокрема перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах, у режимі маршрутного таксі, в електричному, залізничному транспорті, у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні у кількості більшій, ніж кількість місць для сидіння, що передбачено технічною характеристикою транспортного засобу.

Проведення дискотек, робота розважальних закладів, нічних клубів, діяльність закладів громадського харчування, ресторанів, кафе, барів, буфетів, закладів з організацією дозвілля. 

Робота після 22:00 та до 07:00 суб’єктів господарювання з надання послуг громадського харчування: ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо. Крім діяльності з надання послуг громадського харчування і здійснення адресної доставки та замовлень на виніс. 

Розміщенні відвідувачів у закладах громадського харчування на відстані менше, ніж 2 метри між місцями для сидіння за сусідніми столиками та більш ніж 4 особи за одним столом без урахування дітей віком до 18 років за умови, що відвідувачі заходять до закладу і пересуваються по ньому з вдягнутими засобами індивідуального захисту органів дихання, що прикривають ніс і рот.

Діяльність суб’єктів господарювання, які обслуговують відвідувачів, в яких не нанесено маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами не менш ніж 1,5 метра; не забезпечено працівників засобами індивідуального захисту органів дихання та не здійснюється належний контроль за їхнім використанням; не забезпечується централізований збір використаних засобів індивідуального захисту в окремих контейнерах

Діяльність закладів, що надають послуги з розміщення, крім готелів, установ і закладів, які надають соціальні послуги, реабілітаційних установ для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, а також санаторно-курортних закладів та стаціонарних відділень первинного та складного протезування, протезно-ортопедичних підприємств, що належать до сфери управління Міністерства соціальної політики. 

Відвідування закладів освіти здобувачами освіти групами, кількістю понад 20 осіб, окрім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної мистецької освіти. 

Відвідування закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної, спортивної та спеціалізованої мистецької освіти у разі, коли на самоізоляції більше, ніж 50% здобувачів освіти та персоналу закладів освіти. 

Проведення закладами охорони здоров’я планових заходів з госпіталізації, окрім ургентних станів, а також всіх решта планових госпіталізацій, які дозволяються та які залишаються на території країни, відтермінування яких неможливо за показниками здоров’я або життя.

Діяльність спортивних залів, фітнес-центрів, які не забезпечують можливість обмежити кількість відвідувачів у залі з розрахунку одна особа на 20 кв. м приміщення

За матеріалами

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

“Країна не витримає, тому ми змушені”: Степанов ввечері повідомив, що вводитимуть замість адаптивного карантину