Годину тому! Немислима звістка, Тимошенко в шоці – план викрито, крах суддів. Негайний розпуск – українці шоковані

Розв’язка конституційної кризи може затягнутися на два тижні. І цією затримкою скористався Конституційний суд, що включив режим “скаженого принтера”, пише журналіст Юрій Вишневський “Діловій Столиці”.

Нагадаємо, що скандальне рішення, яке визнало неконституційними окремі положення антикорупційного законодавства, КС ухвалив на закритому засіданні 27 жовтня за поданням 47 народних депутатів. Але це не єдиний подарунок, який готують конституційні судді.

В той же день, 27 жовтня, КС на закритому засіданні продовжив розгляд подання 46 народних депутатів на чолі з лідером «Батьківщини» Юлією Тимошенко по землі. Підписанти подання просять витлумачити положення статей 13 і 14 Конституції про те, що земля є «об’єктом права власності Українського народу» і «основним національним багатством». На думку підписантів, з урахуванням інших положень Конституції слід встановити, що земельна реформа може вводитися тільки через референдум.

«Будь-які питання, які стосуються землі як об’єкта права власності Українського народу, основного національного багатства, не можуть вирішуватися поза його волею», – стверджується в поданні.

Розгляд цього подання продовжилося на закритих засіданнях КСУ 29 жовтня, 2 і 5 листопада. Рішення може бути прийняте найближчими днями.

Отож, справа навіть не в е-деклараціях, а в землі.

Не пам’ятається, щоб коли-небудь конституційні судді виявляли настільки шалену активність. Схоже, для них це ще і спосіб показати, що вони не збираються здаватися і мають намір стояти на своєму праві.

У цій ситуації Банкова дуже хотіла б швидше покінчити з Конституційним судом. Особливо її дратує питання про землю. Володимир Зеленський вважає земельну реформу одним із головних своїх досягнень і постійно хвалиться нею перед західними партнерами і кредиторами. Закон, прийнятий в березні, відкриває ринок землі з 1 липня 2021 г. Якщо КС задовольнить подання Юлії Тимошенко і її однодумців, то до цього терміну необхідно буде провести референдум і набрати на ньому більше 50% голосів на підтримку купівлі-продажу сільськогосподарських земель. Зеленський дуже не хоче програти цей референдум, але справа не тільки в цьому – він взагалі не хоче, щоб хтось, крім нього, диктував країні порядок денний.

В цьому плані гіпотетичне рішення КС про землю набагато небезпечніше для Зеленського, ніж рішення від 27 жовтня про електронні декларації. Зеленський не для того просуває у Верховній Раді свій законопроект «Про народовладдя через всеукраїнський референдум», щоб цим інструментом скористався хтось інший, який бажає поламати Зеленському його власну гру.

5 листопада з’явилася інформація про те, що судді КСУ, які голосували проти скасування антикорупційних законів, заблокували роботу суду. Без них немає кворуму. Якщо це так, то небезпека «скаженого принтера» знімається. Але інші проблеми залишаються.

Зокрема, одна з серйозних проблем Банкової полягає в тому, що питання про землю розколює фракцію «Слуга народу». Наприклад, народний депутат Олександр Дубінський, який очолює Київську обласну організацію партії «Слуга народу», публічно порадив конституційним суддям скасувати земельну реформу, щоб підвищити до себе народні симпатії. «Скасування ринку землі через КС може істотно вплинути на симпатії звичайних людей до суддів Конституційного суду», – підкреслив Дубінський.

Оскільки Дубінський має стійкий імідж провідника інтересів Ігоря Коломойського, то слова цього депутата можна розцінювати як позицію всієї умовної «групи Коломойського» всередині фракції «Слуг народу». І це означає, що шанси Банкової знайти 226 голосів за законопроект Зеленського №4288 про розпуск КС практично нульові. Адже всі інші парламентські партії відкидають проект Зеленського і пропонують власні.

Журналіст зазначає, що в результаті конфлікту, фракція «Слуг народу» може розвалитися. І ця перспектива підтверджується тим, що в останні дні Telegram-канали, близькі до Банкової, лякають «слуг», що Зеленський оголосить дострокові перевибори парламенту, якщо президентський проект №4288 буде провалений. Сам Зеленський публічно пригрозив такою можливістю ще 2 листопада.

Сценарій розгону описується так. Фракція «слуг» розвалюється, нова коаліція не створюється. Значить, через місяць Зеленський згідно з Конституцією отримує право достроково припинити повноваження Верховної Ради. Потім згідно з Конституцією протягом 60 днів проводяться позачергові вибори народних депутатів. І всі норовливі «слуги» в новий партійний список, який буде складатися особисто Зеленським, вже не потраплять.

Поки що ця загроза лише стимулює «Слуг» шукати собі запасні аеродроми. Хоча, звичайно, не можна виключати, що Зеленський зламається і оголосить законопроект Разумкова найкращим компромісним рішенням. Джерело:korupciya.com

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Годину тому! Немислима звістка, Тимошенко в шоці – план викрито, крах суддів. Негайний розпуск – українці шоковані