“Україні більше не дістанеться ні копійки”: в США на вечір ошелешили заявою. Просто немає слів – якщо республіканці виграють вибори в США…

Україні більше не дістанеться ні копійки, якщо республіканці виграють вибори в США, — представниця Республіканської партії Маржорі Тейлор Грін

До речі, боротьба обіцяє бути важкою: за результатами опитування New York Times та Siena College, 45% ймовірних виборців підтримали кандидата від Демократичної партії, а 49% – від Республіканської.

Вибори в США 8 листопада матимуть величезний вплив на напрямок, який обере країна надалі, а також на долю президента та партії влади в Білому домі.

Втрата Сенату для демократів буде витлумачена як ознака постійної політичної слабкості президента Байдена – і потенційно матиме наслідком заміну Байдена іншим демократичним кандидатом, коли почнеться сезон президентської кампанії 2024 року.

Тож ці вибори стають особливо важливими для України, адже від конфігурації Конгресу залежатиме й готовність США продовжувати підтримку Києва.

Варто нагадати: Палата представників що два роки обирає всіх своїх 435 членів. Зараз демократи мають перевагу 220-212 у Палаті за наявності трьох вакантних місць (два демократи, одна Республіканська партія).

Це означає, що республіканцям потрібно отримати п’ять місць на виборах у Палату представників, щоб узяти більшість. Це найменша кількість місць, необхідна невладній партії, щоб змінити контроль над Палатою представників, з 1932 року.

Натомість Сенат має лише 100 членів, які обіймають свої посади шість років. Під час проміжних виборів обираються усі конгресмени до Палати представників, тоді як до Сенату обирається лише третина членів.

У Сенаті справи балансують на межі, адже обидві партії розділилися 50 на 50, а віцепрезидент Камала Гарріс має вирішальний голос на користь демократів.

Важливість виборів визначається і тим, що це також перші національні вибори після штурму Капітолія 6 січня 2021 року, який і зараз продовжує кидати довгу тінь на країну.

Деякі республіканці, які беруть участь у виборах, все ще заперечують результати останніх президентських виборів.

Беручи приклад з колишнього президента Дональда Трампа, сотні кандидатів від Республіканської партії неправдиво стверджували, що Трамп був справжнім переможцем у 2020 році, а Байден “вкрав у нього вибори”.

Через це президент Джо Байден підкреслив загрозу демократії з боку Дональда Трампа та “крайніх MAGA”, які заперечують вибори, закликавши виборців усвідомити, що поставлено на карту наступного вівторка.

“Це залякування, це насильство проти демократів, республіканців і позапартійних чиновників, які просто виконують свою роботу, є наслідками брехні, сказаної заради влади та прибутку”, — заявив чинний президент, маючи на увазі свого попередника.

“Ви знаєте, американська демократія піддається нападу, тому що переможений колишній президент США відмовився визнати результати виборів 2020 року, — сказав Байден. — Якщо він відмовляється прийняти волю народу, то він відмовляється прийняти той факт, що він програв. Він зловжив своєю владою і поставив лояльність собі вище закону згідно з конституцією”.

“Україні більше не дістанеться ні копійки”: в США на вечір ошелешили заявою. Просто немає слів – якщо республіканці виграють вибори в США…