Попеpедьте рідних та знайомих! Шаxраї відбиpають усі заощадження українців. Як не стати жертвою

Аферисти грають на довірливості мешканців різних регіонів України та легко їх обдурюють. І якщо одним шахраям потрібний для цього особистий контакт, то інші «працюють» віддалено – перебуваючи за сотні кілометрів від своїх жертв. Про те, які схеми використовують злочинці і як уберегтися, – читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Гроші на почуттях. Одна з найпоширеніших та найефективніших схем, яку успішно використовують шахраї, це «родич у біді». Жертвою таких аферистів став 86-річний житель міста Винники, який віддав 114 тис. грн нібито для проведення термінової операції його синові.

«Невідомий зателефонував пенсіонеру і розповів, що його рідна людина потрапила у ДТП. Літній чоловік повірив у те, що сталося. Назвав аферисту свою адресу, а коли той приїхав, – віддав гроші. Коли ж з’ясувалося, що з сином все гаразд, постраждалий звернувся до поліції. До розкриття злочину було задіяно оперативників Управління карного розшуку поліції Львівщини. Шахраєм виявився 35-річний житель Луганської області, який раніше вже притягувався до кримінальної відповідальності», – розповіли правоохоронці.

Затримання підозрюваного. Жертвою такої ж схеми стала і 75-річна киянка, яка після візиту шахрая втратила 150 тис. грн. «Чоловік заявив, що її дочка потрапила в аварію і перебуває в реанімації – тому терміново потрібні гроші на лікування. Аферист був настільки переконливий, а жінка схвильована, що одразу повірила в найгірше і сказала, куди під’їхати. Гроші передала у квартирі», – розповіли OBOZREVATEL у поліції.

Важливо знати: якщо вам зателефонував невідомий чоловік і повідомив, що ваш родич потрапив у ДТП, зараз перебуває в лікарні або ж у поліції, не панікуйте. Насамперед запитайте ПІБ вашої рідної людини та місто, де це сталося. Аферисти часто дзвонять навмання, нічого про вас не знаючи – не полегшуйте їм «роботу»! На цих питаннях злочинці вже можуть «посипатися». Адже якщо ваша дочка годину тому вийшла з дому, наприклад, у Дніпрі, то аж ніяк не може зараз опинитися у Львові.

«Ніколи справжні медики не поїдуть додому до родичів постраждалих, щоб взяти гроші на лікування. Якщо щось трапилося, то подзвонять і скажуть, де перебуває ваша рідна людина, назвуть лікарню та адресу», – кажуть оперативники.

Отримали передоплату та зникли. Величезна кількість жертв шахраїв – це українці, які хочуть заощадити на покупках. Злочинці заводять фейкові облікові записи в соціальних мережах і на різних сервісах оголошень, а потім будь-яким способом виманюють передоплату.

Наприклад, у Миколаївській області аферисти «продавали» одяг та взуття за ціною набагато нижчою за ринкову. Жодного товару насправді не існувало, проте шахраї отримували передоплату на підконтрольні їм банківські картки, а потім блокували покупців.

Таку ж схему використали і у Львівській області засуджені, які відбувають покарання у виправній колонії. Жертвами «сидільців» стали дев’ять осіб.

«Смотрящий» створив організовану злочинну групу, до якої увійшли троє засуджених. Зловмисники розміщували онлайн-оголошення про продаж дров та брикетів, а також про відновлення та виготовлення посвідчень водія або документів для працевлаштування за кордоном. Після отримання від замовників коштів вони припиняли контакт із потерпілими, а отримані гроші використали на власні потреби», – розповіли в поліції.

Тепер шахраям загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Дуже важливо запам’ятати просте правило. Якщо ви знайшли продавця в соціальних мережах, відразу обговоріть можливість післяплати – таким чином ви убезпечитесь від обману. Якщо продавець є реальним, у цьому випадку на пошті ви зможете оглянути товар і лише після цього заплатити за нього.

Небезпечний обмін. Останнім часом «відродилася» схема із фальшивим обміном валют. Злочинці розміщують у мережі вигідну пропозицію про покупку, а під час зустрічі підсовують сувенірні купюри.

Жертвами таких аферистів стала сімейна пара киян, яка зрештою втратила гроші на купівлю власної квартири.

Як стало відомо OBOZREVATEL із власних джерел, це сталося на вулиці Регенераторній. «Чоловік із дружиною (обом по 30 років) збиралися продати долари. Чоловік знайшов в інтернеті вигідну пропозицію і зв’язався з покупцем. Про зустріч домовилися в пожвавленому місці – біля фітнесклубу. Міняла попередив, на якому автомобілі під’їде і назвав номерний знак», – повідомив наш співрозмовник.

У призначений час під’їхав KIA Optima, в який і сіла сімейна пара, котра хотіла обміняти понад 49 тис. дол. (у гривні це 1 млн 350 тис.). У машині вже перебували двоє людей: за кермом сидів чоловік, поруч із ним на пасажирському сидінні – жінка.

«Їй віддали долари, вона їх перерахувала і передала «клієнтам» пачки гривень у банківській упаковці та в герметичних целофанових пакетах. Жодних сумнівів у подружжя не виникло, і вони вийшли з авто», – повідомило джерело.

Після цього чоловік із дружиною пішли у відділення банку, щоб внести гроші на покупку квартири, проте виявилося, що банкноти не справжні – на них було зазначено, що це сувенірна продукція, яка не є платіжним засобом.

Шахраї використовують сувенірні купюри. За словами оперативників, кияни могли не стати жертвою шахраїв, якби обмінювали валюту в офіційному пункті або ж у банківському відділенні. Але бажання зекономити призвело до втрати всіх заощаджень

Джерело

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Попеpедьте рідних та знайомих! Шаxраї відбиpають усі заощадження українців. Як не стати жертвою