Докерувалися! Українців можуть повністю позбавляти пенсії. У кого заберуть останнє

В Україні можуть повністю позбавляти пенсій низку категорій громадян: зокрема, йдеться про переплати, коли пенсіонер невчасно повідомив Пенсійний фонд України про факт працевлаштування. Якщо пенсіонер працює, то це впливає на його право на доплати, надбавки та підвищення. Зокрема, якщо він працевлаштувався, проведення перерахунку зі збільшенням розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, для обчислення мінімального розміру пенсії або доплати за понаднормовий страховий стаж законодавством не передбачено.

Крім того, непрацюючим пенсіонерам, у яких на утриманні перебувають діти віком до 18 років, встановлюється надбавка у розмірі 150 грн. За умови працевлаштування виплата вказаної надбавки припиняється.

Після працевлаштування одержувача пенсії за вислугу років, якщо він працевлаштовується за спеціальністю, яка дає право на призначення цього виду пенсії, виплата пенсії взагалі повинна припинитися.

Варто зазначити, що у разі працевлаштування та при призначенні чи перерахунку пенсії особу повідомляють про її обов’язок протягом 10 днів подати дані про це до органів Пенсійного фонду.

Якщо ж пенсіонер сам не повідомить про це орган, інформація все одно стане відома ПФУ: у фонді систематично проходить звірка з державними реєстрами загальнообов’язкового державного соціального страхування, юридичних та фізичних осіб — підприємців та факт працевлаштування. На дату звірки вже обчислюється сума зайво виплачених пенсійних коштів.

Відповідно до ч.1 ст.50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», ті суми пенсій, які були виплачені зайво через зловживання з боку пенсіонера, або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернені пенсіонером у добровільному порядку. Інакше вони стягуються на підставі рішень територіальних органів або в судовому порядку.

Джерело

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Докерувалися! Українців можуть повністю позбавляти пенсії. У кого заберуть останнє