Смepтельна загрoза і для вакцuнованих і тих, хто вже пepeхворів: лікар розповів всю правду

Для окремих категорій громадян штам коpoнавіpусу Омікрон становить підвищену небезпеку. Через його циркуляцію смертність серед інфікованих КOВІД-19 може зрости. Як розповів в ексклюзивному бліцінтерв’ю OBOZREVATEL доктор медичних наук, професор, завкафедри дитячих інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О.Богомольця Сергій Крамарєв, Україні вже варто починати готуватися до зустрічі зі штамом. На думку фахівця, необхідно активізувати вакцuнацію та закрити авіасполучення «з усім світом або хоча б з африканським континентом».

Крамарєв зазначив, що вірус мутував і він може бути небезпечнішим за штам Дельта.

«У нього мутацій у S-сегменті набагато більше. Якщо у Дельти дві, то в цього більш ніж 30. Він може бути і заразнішим, і – найголовніше – він може уникати антитіл, і поствакцинальних, і тих, що формуються після хвороби. Загроза є», – сказав експерт.

Говорячи про те, хто найбільше ризикує з приходом на нашу територію цього виду кopoнавipyсу, учений сказав, що до найбільшого ризику зараження схильні саме ті категорії громадян, що і під час спалахів попередніх штамів. Йдеться про людей віком 60+, із цукровим діабетом, ожирінням, онкологічними захворюваннями, іншими хронічними недугами.

Лікар зазначив, що за попередніми даними, Омікрон не більш агресивний, ніж Дельта, але у разі захворювання великої кількості людей зросте і смертність.

«Це прямо пропорційні показники: чим більше хворіє, тим більше вмирає. Тому, звичайно, смертність може зрости не через агресивність штаму, а через те, що він заразніший і більше людей хворітиме», – пояснив фахівець.

Він також наголосив, що головним методом боротьби з поширенням кopoнавipусу залишається вакцuнація.

Джерело

Увага! Матеріали пов’язані з медициною призначені для загального інформаційного використання і не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування.

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Смepтельна загрoза і для вакцuнованих і тих, хто вже пepeхворів: лікар розповів всю правду