Вчeні знайшли причину виникнення трoмбoзу після вaкцинaції AstrаZeneca

Дослідники наголошують, що ці випадки надзвичайно рідкісні. У Британії зафіксували 426 випадків тромбозу від AstrаZeneca, тоді як було використано приблизно 50 мільйонів доз цієї вaкцини.

Команда міжнародних експертів стверджує, що в дуже невеликій кількості випадків — приблизно в одному на 100 тис. — вaкцина AstrаZeneca може викликати ланцюгову реакцію, яка призводить до тромбозу. Про це інформує Guardian та Daily Mail.

За словами дослідників, реакцію можна простежити через те, як аденовірус, який використовується вaкциною для передачі генетичного матеріалу кopoнавірусу в клітини, зв’язується зі специфічним білком у крові, відомим як фактор тромбоцитів.

Вчені вважають, що це може викликати ланцюгову реакцію в імунній системі, яка ймовірно завершиться утворенням тромбів.

Професор Алан Паркер з Медичної школи Університету Кардіффа сказав: «Наші дані підтверджують, що PF4 може зв’язуватися з аденовірусами, що є важливим кроком у розкритті механізму утворення тромбів після вaкцинації. Створення цього механізму може допомогти запобігти розладу та лікувати його».

Вчені наголошують, що у Британії зафіксували 426 випадків тромбозу від AstrаZeneca, тоді як було використано приблизно 50 мільйонів доз цієї вaкцини.

Наразі дослідники проводять подальшу роботу, щоб дізнатися більше про процес, який викликає тромби, і про те, чи можна змінити вaкцину, щоб зменшити ці ризики. Своєю чергою виробники AstrаZeneca пообіцяли використати результати досліджень для покращення препарату.

Раніше повідомлялося, що в Україні знищать понад 400 тисяч доз вaкцини від кopoнавірусу AstrаZeneca.

Нагадаємо, що 18 березня 2021 року Європейське агентство лікарських засобів (ЕМА) прийшло до висновку, що вaкцина AstrаZeneca безпечна і ефективна. Після цього більшість держав-членів ЄС відновили використання препарату.

Однак пізніше комітет з безпеки Європейського агентства з лікарських засобів (EMA) прийшов до висновку, що між вaкциною AstraZeneca і рідкісними випадками утворення тромбів все ж є зв’язок.

Записатися на вaкцинацію проти C0VІD-19 вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ 0-800-602-019. Більше про вaкцинацію ви можете дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua.

Джерело

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Вчeні знайшли причину виникнення трoмбoзу після вaкцинaції AstrаZeneca