“Самі собі коліть це, а я не буду, бо це незрозуміло що”: Директор школи подав до суду, бо не хоче щепитися.

На Львівщині відсторонили від роботи 204-х педагогів, які відмовилися вaкцuнyватися. Один із них — директор Турківського НВК Геннадій Когут за цим фактом подав заяву до суду. Чоловік каже, що не хоче вакцuнуватися і вважає, що його відсторонили незаконно. Про те, чи відповідає наказ МОЗ про обов’язкову вакцuнацію представників певних професій законодавству України, Суспільному розповів спеціаліст у галузі права Євгеній Базилевич.

У Турківському НВК є близько 400 дітей. Зараз вони навчаються очно. 18 листопада директора цієї школи Геннадія Когута відсторонили від роботи, бо чоловік не зробив щеnлення від коpонaвірусу. З цим Геннадій Когут не погоджується, тож подав позов до суду.

«Я вважаю, що порушені мої конституційні права. Йде певна підміна понять, тому що на всіх офіційних каналах кажуть, що вакцuнація є добровільною. Мені б дуже хотілося, щоби ця проблема вийшла із політичної площини, щоби цієї проблемою займалися фахівці, медики, щоби всі події, які відбуваються в Україні, не носили дискримінаційного характеру. А не була якась одна категорія людей, яким обов’язково треба щеnитися та інша категорія, яким необов’язково», — каже директор школи Геннадій Когут.

Відповідачем у цій справі є відділ освіти, культури і туризму Турківської міської ради. Там кажуть, що у Турківському НВК відсторонили трьох людей.

«На цей час там відсторонені Когут Геннадій Йосипович, вчителька групи продовженого дня і один прибиральник. Тобто це є 3 особи. Школа працює в очному режимі. Всі інші вчителі вакциновані. Обов’язки директора покладено на заступника по виховній роботі», — каже тимчасовий начальник відділу освіти Турківської міськради Михайло Блажівський.

Загалом у школах та дитсадках Турківської громади відсторонили від роботи 13 працівників.

«Є такий документ про відсторонення педагогічних працівників, які не мають повного курсу вакцинації. Станом на сьогодні у нас із 45 тисяч педагогічних працівників відсторонили 204. Це тільки вчителі. Ще понад 200 — це обслуговчий персонал. На той період часу, на який вони відсторонені, зарплата за ними, звичайно, не зберігається», — каже головна спеціалістка обласного департаменту освіти Леся Босак.

Спеціаліст у галузі права Євгеній Базилевич каже, відповідно до законодавства України представники певних професій зобов’язані вакцинуватись.

«Кодекс законів про працю, Закон України «Про основи законодавства України про охорону здоров’я» і також Закон «Про захист населення від інфекційних хвороб» — це все в купі вказує на те, що представники певних професій зобов’язані вакцинуватись. А вже наказ МОЗ, який був виданий, він уточнює перелік тих професій. І ось ця вся система законодавства, яка складається з законів і підзаконного нормативно-правового акту МОЗ визначає, що працівникам освіти доведеться вакцинуватися», — каже Євгеній Базилевич.

Дату судового засідання ще не призначили.

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

“Самі собі коліть це, а я не буду, бо це незрозуміло що”: Директор школи подав до суду, бо не хоче щепитися.