Досих пір тримаєте, або ж мали колись таку “книжечку” – маємо для вас є без перебільшення шoкyючy новинy

Буквально за одну нiч укрaїнці втратuлu всі свої заoщaджeння, які бyли на рaхyнках рaдянcькoгo 0щaдбаaку.

Незадoвгo після здoбуття Незалежності, з України за одну ніч вuвелu з рахунків громадян до Москвu 90 мільярдів радянськuх рублів.

Про це розповів голова Ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек в інтерв’ю для LB.ua.

Шпек у 1992 році був міністром з питань роздержавлення власності й демонополізації виробництва, а потім заступником глави

За його словами, Росія фактично викинула Україну з рублевої зони, що було однією з причин гіперінфляції.

“Єдиний емісійний центр рубля був у Москві. Росіяни теж робили емісію для власних потреб, але з Україною не хотіли ділитись. По суті, Україна не виходила з рублевої зони, її виштовхнули. В обігу рублі, а рублів нам не дають. З рахунку Ощадбанку списали і перевели в Москву близько 90 мільярдів рублів, які були на рахунках громадян. А для фінансування потреб бюджету й економіки в нас ресурсу не було”, — розповів Шпек.

Ексміністр пояснив, чому ці гроші не вдалося повернути назад: “Ми не змогли повернути, бо було списано платіжним дорученням за одну ніч — і все”.

Зазначимо, що загальна сума заборгованості по цих “заморожених” заощадженням була визначена в сумі понад 130 млрд грн. За часів прем’єрства Юлії Тимошенко і на початку президентства Віктора Януковича були спроби частково повернути вкладникам їхні кошти. Ці гроші давали переважно перед виборами. У народі їх назвали “Юліна тисяча”, а потім – “Вітіна тисяча”.

Після розпаду СРСР Україна взяла на себе зобов’язання виплатити майже 132 млрд грн боргів Ощадбанку СРСР. Одномоментно погасити таку суму держава не могла. Тому вирішили виплачувати гроші поетапно.

Починаючи з 1997-го до 2012-го в бюджет закладали певні суми на погашення цього боргу. Найбільші виплати припали на 2008-й і 2012 рік. У 2008-му громадяни отримали так звану “Юлину тисячу”: по 1 тис. грн компенсації, незалежно від розміру вкладу.

Зареєструвалося для отримання компенсації 12 млн громадян. Але тодішній уряд, який очолювала Юлія Тимошенко, спрямував на виплати за боргом тільки 6,4 млрд грн. Отримало компенсації приблизно половину вкладників.

У 2012-му виплатами зайнявся вже уряд Миколи Азарова. Вони збиралися погасити борги перед тими, хто зареєструвався раніше, але не встиг отримати “Юлину тисячу”. Правда, компенсувати всім навіть по тисячі знову не встигли. Фінансування прийшло лише на 4,55 млрд грн. Але в обох випадках це спричинило величезні проблеми для економіки країни: спровокувало інфляцію і підкріпило майбутні кризи.Читайте також

Загалом за весь час вкладникам колишнього Ощадбанку компенсували лише трохи більше ніж 15 млрд грн  усього 1/9 від початкової суми. Варто розуміти, що 1000 радянських рублів і 1000 гривень мають абсолютно різну купівельну спроможність. Тому компенсацію не можна порівняти з втратою. Якщо ж врахувати інфляцію, сума буде просто непідйомною!

“Звичайно, ми не можемо собі цього дозволити, – резюмує глава Комітету економістів України Андрій Новак. – Україна ледве справляється з поточними соціальними платежами, які ми накопичили за роки незалежності. Як ми можемо брати на себе ще й зобов’язання давно не існуючої держави? Якщо йти за такою логікою, ми повинні компенсувати втрати часів УНР чи Російської імперії”.

На думку Андрія Новака, Україна не може повертати ці вклади з коштів платників податків, адже гроші Ощадбанку не пішли до бюджету нашої країни, напередодні краху СРСР їх було вкрадено: “За командою центрального керівництва тодішнього Ощадбанку СРСР, яке перебувало в Москві, за один день всі гроші з рахунків жителів УРСР та інших республік було перераховано в центральний банк. Якщо порушувати проблему повернення грошей, потрібно повертатися до неї на переговорах із Росією. Оскільки ця країна оголосила себе правонаступницею Радянського Союзу. До РФ перейшло все радянське майно за кордоном. А це означає успадкування і боргів, таких як, наприклад, вклади радянських громадян в Ощадбанку СРСР. Тому повернення повинно бути тільки з Москви, безумовно, з індексацією купівельної спроможності”.

Оскільки на переговорах із Росією у нас абсолютно інший порядок денний, а бюджет у найближчі десятиліття не зможе настільки збільшитися, щоб із легкістю покрити такий величезний борг, поки вклади колишнього Ощадбанку СРСР компенсувати просто неможливо. Але це питання не може бути остаточно закрито. Його й далі періодично порушуватимуть, поки в Україні залишатимуться виборці, які все ще чекають на свої втрачені гроші.

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Досих пір тримаєте, або ж мали колись таку “книжечку” – маємо для вас є без перебільшення шoкyючy новинy