Крапки над «і»! Українцям роз’яснили, чи закoнна насправді перевірка кoвід-сеpтифiкатів

В Україні правоохоронці перевіряють наявність сертифікатів про вакцинацію у громадян, згідно з карантинними вимогами в тих чи інших випадках. Нерідко це призводить до суперечок у транспорті та громадських закладах, а в мережі періодично виникають матеріали про те, що демонстрація ковід-довідок є розголошенням медичної таємниці, і це порушення прав громадян.Роз’яснення ситуації привели в прес-службі МОЗ України.

У відомстві звернули увагу, що відповідно до статті 39-1 закону «Основи законодавства України про охорону здоров’я» пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров’я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості отримані при його медичному обстеженні.

«Тобто медична таємниця містить звернення до лікаря або діагноз, а в документах про вакцинацію цих відомостей немає», — йдеться в публікації.

Таким чином, правоохоронці при перевірках дотримання карантинних правил можуть вимагати у громадян пред’явити ковід-сертифікат, не порушуючи при цьому закон, зазначили в МОЗ.

Також в міністерстві розповіли, що норма про наявність документа про вакцинацію не поширюється на відвідування банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек і всіх продовольчих магазинів в будь-якій зоні карантину. Тобто в таких закладах перевіряти у відвідувачів документи ніхто не може.

Разом з тим зараз діючі карантинні норми передбачають, що на «червоному» рівні епіднебезпеки працювати можуть тільки ті громадські установи, де 100% персоналу і відвідувачів вакциновані або мають негативний тест на коронавірус.

Відповідно у зазначених закладах «вже йдеться про можливість перевірки документа про щеплення або негативний тест на ковід-19».

Щоб обмеження «жовтого» або «червоного» рівнів не стосувалися громадських установ або масових заходів, співробітники або організатори повинні перевірити такі документи у відвідувачів, а в разі відмови їх пред’явити «мають повне право відмовити у своїх послугах, оскільки установи повинні дотримуватися правил роботи під час карантину, затверджені постановою Кабміну №1236».

Нагадаємо, раніше в МОЗ заявили про плани ввести «ковідну амністію» — українцям дадуть можливість пройти вакцинацію від коронавірусу, навіть якщо ті до цього купили сертифікат.

Джерело

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Крапки над «і»! Українцям роз’яснили, чи закoнна насправді перевірка кoвід-сеpтифiкатів