Павло Бондаренко: Знову понеслося…Святкування Хелловіна гріх великий..Усіх причетних під арешт і до церкви. Проте розберімося у суті питання.

Знову понеслося…
Святкування Хелловіна гріх великий… Язичницьке свято… Усіх причетних під арешт і до церкви на покаяння… А хто не згоден — той ворог народу.
Проте розберімося у суті питання.
Кому як, а мені, друзі, одразу чується густий сморід чобіт московських попів, які намагаються на рівному місці пересварити нас та ще й зайвий раз копнути «бездуховний Захід», скреготнувши іржавими «русско-православными скрепами».
Тепер власне про Хелловін та звідки він походить. Для багатьох напевне це буде новиною, але насправді свято до ірландсько-кельтського язичництва не має жодного стосунку. Воно — християнське. Більше того — воно ні католицьке, ні православне, бо походить ще з тих часів, коли християнська Церква була єдиною.
Усе почалося у IX столітті, коли 101-й папа Григорій IV (827-844) постановив, що на честь освячення храму Усіх святих у Римі 1 листопада буде днем Всіх Святих у цілій Церкві (раніше він відзначався 1 травня). Таким чином свято потрапило і до Ірландії, а не навпаки.
А те, що кельтські друїди 31 жовтня відзначали День врожаю — це звичайнісінький збіг. Друїди узагалі в останній день кожного місяця щось відзначали або святкували.
Звідки сама назва Хелловін? За день перед Днем усіх святих у церквах проводилося передсвяткування (лат. vigilia — бдіння). Звідси назва «All Hallows Even», тобто «Вігілія Усіх Святих», скорочено «Hallowe’en».
Вирізана з гарбуза «голова Джека» зі свічкою всередині усього лише призначалася для відлякування житла від злих духів.
А сучасний вигляд святкування Хеловіна набуло вже у США, на початку ХХ століття. Так часто буває — християнські свята комерціалізуються. До речі, тоді ж для «голови Джека» почали використовувати гарбуз. До цього англійці робили її з буряку, а ірландці та шотландці з картоплі і турнепсу.
Ну, нехай московські попи неграмотні й до того ж люто ненавидять католиків, «уніатів», протестантів і навіть «неправильних православних українців». Але ж ви, панове українці! Невже самим важко поцікавитися що й до чого?
І ще. Дивно чути про «язичницьке свято» від тих, хто святкує Купала, колядує на Різдво, щедрує та «водить козу» у Щедрий вечір і посіває на «старий новий рік».
Тож будьте простіші й не нагнітайте ворожнечі там, де вона не потрібна. Нехай діти побавляться. Зрештою ви ж святкуєте Новий рік з 31 грудня на 1 січня, а це не традиційне українське свято (у Київській Руси Новий рік відзначали 1 вересня), його у католицькій Європі запозичено не раніше ХІV століття, а до Російської імперії, у складі якої половина України перебувала, його Петро І заніс. Ви ж замовляєте для дітей Діда Мороза із Снігуронькою, а їх в СРСР комуністи вигадали. І «валентинки» один одному даруєте…
P.S.
Народ, який не знає, або забув своє минуле, не має майбутнього» — сказав розумничка Платон.
Від себе додам: такий народ стає залежним від чужого впливу й приречений ходити по колу, та ще по граблях.
Вчить історію та не слухайте ворожої пропаганди. А від мене скромна вам допомога — розслідування найбільш важливих і таємничих сторінок нашого минулого. Для широкого кола читачів.

Павло Бондаренко

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Павло Бондаренко: Знову понеслося…Святкування Хелловіна гріх великий..Усіх причетних під арешт і до церкви. Проте розберімося у суті питання.