Водій маршрутки побив атовця, викладача коледжу. Провчити кривдника приїхали учасники бойових дій з пяти районів (ФОТО)

До будинку маршрутника приїхали учасники бойових дій з пяти районів

Скандал у маршрутці в Іллінецькій громаді. Постраждав колишній афганець, доброволець АТО, викладач аграрного коледжу. Повідомлення про конфлікт у маршрутці поширили в Інтернеті майже чотири тисячі користувачів. «Це він мене перший ударив!» — каже водій. Що ще від нього почули? Інформація про побиття Миколи Стельмащука з’явилася на Фейсбук-сторінці Дашів-Інфо.

— Їдучи в Іллінці маршруткою, стала свідком не зовсім приємної пригоди, — написала Анастасія Ткачук. — В автобус Кантелина-Іллінці у Жаданах сів Микола Стельмащук. Це викладач аграрного коледжу, я в нього навчалася. Він служив в АТО, його портрет на Дошці пошани в Іллінцях. Допомагає атовцям.

Він зайшов у салон, пред’явив посвідчення, на що у відповідь почув від водія ненормативну лексику. Водій обзивав його, а тоді сказав: «Вийди з автобуса, я тебе не повезу, ти мені спортив настрій».

Микола Сергійович у відповідь спокійно пояснив, що має право їхати по посвідченню. Водій обізвав його таким словом, за яке маю вибачитися перед тим, як його написати, — під***сом, а тоді став виштовхувати з автобуса. Вдарив у голову, викинув на вулицю, продовжував бити, поки його не відтягнув якийсь чоловік.

Пасажири обурилися, говорили, що зараз всі вийдуть з маршрутки, бо з таким водієм страшно їхати.

— На вокзалі в Іллінцях маршрутку чекала поліція і швидка, — пише далі пані Анастасія. — Ще був батько водія маршрутки, який кричав на всіх, що він захищає сина.

Це так липовецькі у нас заробляють. Сподіваюся, що такому водію з неадекватною поведінкою не дозволять надалі перевозити людей.

Журналіст спілкувався по телефону з авторкою допису Анастасією Ткачук. Вислухав думки атовців, які стали на захист побратима. Вдалося також порозмовляти з водієм автобуса. Це — Андрій Попроцький з Липовця.

Готова свідчити в суді Анастасія Ткачук під час розмови сказала, що вона уже дала свідчення про те, що сталося у маршрутці Кантелина-Іллінці слідчій поліції в Іллінцях. Молода небайдужа жінка готова розповісти про все у суді. Каже, такі водії не повинні працювати з людьми.

— Всі сидячі місця у маршрутці були заповнені, — говорить пані Анастасія. — Все, що відбувалося, бачила не тільки я одна. Я була з малою дитиною на руках. Більшість у салоні жінки, до того ж, переважно старшого віку. Чоловіків їхало троє чи четверо. Вони знаходилися позаду. Один з них вибіг і припинив побиття молодим здоровим водієм старшого чоловіка.

За словами співрозмовниці все це відбувалося на зупинці у селі Сорока. Коли після всього, що сталося, Микола Сергійович зайшов у салон, руки і куртка у нього були в крові. Він витирався серветками.Дістав мобільний і зателефонував у поліцію. Хтось викликав швидку.

— На автовокзалі я запитувала батька водія, як він виховав такого сина, що підняв руку на значно старшу від себе людину, — розповідає пані Анастасія. — Знаєте, що відповів? Якщо він такий поважний чоловік, то чому не загладив конфлікт?

До будинку водія приїхали атовці з п’яти районів Як учасники бойових дій відреагували на побиття побратима, журналісту 20minut.ua розповів Олег Чугункін. Він заступник керівника ГО «Спілка учасників АТО-ООС Оратівщини».

Водій маршрутки Андрій Попроцький

— Цей водій плюнув в лице кожному з нас, хто воював на Донбасі, — каже пан Олег. — Оратівські, іллінецькі і липовецькі атовці завжди разом. Так було і цього разу.

Спочатку ми приїхали в лікарню до Миколи Сергійовича. Звідти поїхали в Липовець до винуватця.

Пан Олег каже, що з будинку вийшли батько з мамою і їхній син водій. Називає його прізвище — Андрій Попроцький. Спершу господарі поводилися зухвало. Приїхала поліція. Однак не втручалася у розмову. А відбувалася вона на підвищених тонах.

Після так званої виховної бесіди атовці запропонували Попроцькому їхати в Іллінці і вибачитися перед побитим ним чоловіком.

— Даємо тобі п’ять хвилин зібратися і їхати в дорогу, — сказали після того, як водій не погоджувався це робити.

У лікарняній палаті змусили стати на коліна перед побитим чоловіком. Водій спершу відмовлявся. За нього це зробила мама, яка приїхала з ним. Чоловіка таки змусили опуститися на коліна.

— Встань! — сказав йому Стельмащук. — Ти образив не мене. Ти образив усіх, хто воював. Маєш стати на коліна перед кожним з атовців, перед кожною мамою, яка не дочекалася сина, перед кожним пам’ятним знаком загиблим. Скрізь, де будеш проїжджати, чи проходити.

—Ми не дамо спустити цю справу на гальма, навіть якщо комусь захочеться це зробити, — говорить Олег Чугункін. — Кажуть, що мама нашого «героя» працює у суді, тому, можливо, сподіваються, що їм вдасть це зробити. Не вдасться! Людина має відповісти за свій вчинок. Також звернулися у відповідні служби, аби перевірили ліцензії на право перевезення пасажирів.

Його бус уже блокували… Юрій Яремчук, який очолює спілку учасників АТО у Липовці, розповів журналісту, що це не перший схожий випадок у Попроцького.

За словами пана Юрія, два роки тому учасники бойових дій уже блокували його бус. Було це у селі Війтівці

— Тоді він виганяв з маршрутки людину, яка отримала інвалідність в АТО, — каже пан Юрій. — Розповідав пасажирам, що атовці неадекватні і їздять на халяву.

Викликали поліцію, але він хотів втекти з місця до того, як з’являться поліцейські. Його маршрутку заблокували автомобілями.

Колектив коледжу став на захист викладача В Іллінецькому аграрному коледжі відбулися загальні збори викладачів, працівників і студентів. Про це журналіст дізнався від директора навчального закладу депутата обласної ради Василя Пиндуса.

— Микола Стельмащук дуже шанована людина, — каже пан Василь. — Він уже понад 20 рків у нашому навчальному закладі. Це досвідчений, ініціативний викладач. Має гарну репутацію у колективі, його знають сотні студентів, яких навчав упродовж років роботи у коледжі. Він офіцер запасу, патріот країни. У 2014 році з початком бойових дій на Донбасі Микола Сергійович добровольцем пішов в АТО.

Як стверджує співрозмовник, волонтери коледжу возили допомогу бійцям, зустрічалися також з викладачем.

— Стельмащук не сидів у тилу, у нього були інші обов’язки й інше місце, це передова, — продовжує розповідь Василь Пиндус. — Він служив зв’язківцем. Бійці говорили нашим волонтерам, що маємо пишатися таким чоловіком. Після повернення з АТО його обрали головою ГО учасників бойових дій. Знаю, що він допомагає матерям, чиї сини не повернулися з війни. Дрова завозять, продукти харчування доставляють.

На зборах прийняли звернення до правоохоронних органів з вимогою детально і неупереджено розслідувати факт побиття викладача і справедливо покарати винуватця.

Василь Пиндус додав, що на сесії обласної ради говоритиме з трибуни про побиття захисника країни, щоб привернути увагу правоохоронців до питання їх перевезення у приватному транспорті.

«Він сам ударився головою об поручень» Журналіст зателефонував Андрію Попроцькому і попросив висловити свою думку про те, що сталося у маршрутці.

— Він мене перший обізвав пі****ом, а під час руху ще й вдарив по голові, після того я різко загальмував, а він вдарився головою об поручень, — говорить водій маршрутки.

Прошу Попроцького уточнити, в який саме момент його вдарили? Він говорить, що на цьому маршруті не працює, у той день підміняв одного з водіїв. Атовця називає тільки одним словом «він».

— Він зайшов у салон , я сказав, щоб показав посвідчення, а він відповів, коли ви вже пі****си нажеретеся, — так розповідає водій маршрутки. — Я йому відповів, що він сам пі***ас.

Про те, що виштовхав з маршрутки і про інші свої дії не сказав нічого.

— Атовці приїхали під наш будинок, палили колеса, стріляли з травматичних пістолетів, це такі захисники? — продовжує водій маршрутки.

Попроцький стверджує, що слідча йому повідомила, що атовець сам говорив їй, що ударив водія.

Журналіст не став турбувати постраждалого Миколу Стельмащука. Чоловік перебуває на лікуванні. Бажаємо йому швидкого одужання і повернення на роботу Ті, хто його провідував, кажуть у нього струс головного мозку.

Що саме говорив Стельмащук побратимам, дізнався від Олега Чугункіна.

— Та дав він йому підзатильика після тих помий, які вилив на УБД, — говорить пан Олег. — Микола Сергійович не той чоловік, який буде кривити душею. Якби він справді вдарив водія, повірте, той уже побіг би знімати побої. Але ж по його вигляду можна побачити, нема там слідів від ударів.

Виїжджала слідчо-оперативна група Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею 125 Кримінального Кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження). Про це йдеться у повідомленні на сайті обласної поліції.

Це попередня кваліфікація, зазначається у повідомленні. Після отримання результатів слідчо-медичної експертизи, можлива, перекваліфікація статті Кримінального Кодексу.

На місце виїжджала слідчо-оперативна група, опитала очевидців, задокументувала подію.

Джерело

Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Водій маршрутки побив атовця, викладача коледжу. Провчити кривдника приїхали учасники бойових дій з пяти районів (ФОТО)